1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kullanım zorunluluğu olan kış lastiği için İçişleri Bakanlığınca 81 ile "Kış Genelgesi" gönderildi. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak. 1 Nisan 2020'de sona erecek uygulama kapsamında kış lastiği takmayan sürücülere 625 lira ceza kesilecek.
Çanakkale’de ise şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların sahipleri kış lastiği takmaya başladı. Lastik satışı yapan bayiler ise hareketlenmeye başladı. Lastik Satışı yapan bayiler ise beklenen kadar yoğunluğun altında olduğunu ifade ettiler.
Harput Oto Lastik dükkanı sahibi Nurullah Sertkaya, “Kış lastiğini alanlar kış lastiği takmaya başladı. Geçici olanlar dört mevsim lastik almaya başladı. Ama normal talebin altında çok fazla talep edilmiyor. Çanakkale’de çok fazla kış sert geçmediği için kış lastiği kullanımını çok tercih etmiyorlar. Genelde şehir dışına gidecek olanlar alıyor. Geçen sene ile bu sene arasında fiyat farkı baya var. Ortalama yüzde 40 fiyat artışı meydana geldi” diye konuştu.

Beklenen Kadar Bir Yoğunluk Yok
Michelin Lastik sahibi Bekir Malkoç, “Kış lastiği hususi araçlar için bir zorunluk değil. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunludur. Lastik değişimleri başladı. Şuan tam sezonu önümüzdeki bir hafta daha yoğunluk sürecektir. Beklenen kadar bir yoğunluk yok. Malum piyasa da ki sıkıntılı nedenlerden dolayı çok beklenildiği kadar yoğunluk söz konusu değil. Geçen yıla oranla çok fazla dalgalanma yok. Geçen yıl 400 TL olan bir lastik bu sene 450 TL gibi oldu. Dört lastik değişimi ve balansla birlikte 80-100 TL arasındaydı bu senede aynı oranda kaldı. Tek lastik 400 TL, dört lastiği bayiden alırsanız sökme takma ücreti dahil oluyor” dedi.

Bünyamin Nami Tonka