Ayvacık depreminin ardından bölgede başlatılan çalışmalar devam ederken, daha önce birinci etap 245 kalıcı konutun teslim edilmesinin ardından ikinci etap olarak 246 konutun inşaatına başlanmıştı. İkinci etap kalıcı konutların kaba inşaatı bu yıl biteceği teslimatının ise gelecek yıl yapılacağı açıklandı.

Ayvacık’ta 6 Şubat 2017 yılında meydana gelen 5.3 şiddetinde ki depremin ardından Çanakkale  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü deprem bölgesine hızlı bir şekilde ulaşılıp depremzedelere ilk müdahalede bulunarak olay yerine çok sayıda çadır kurdu. Ardından bölgeye gelen konteynerler ile depremzedelerin daha iyi şartlar altında geçici barınmasını sağladı.
Ardından yapılan alt yapı ve üst yapının sağlamlaştırılması ile ilk etapta Yukarıköy, Çamkabalak, Gülpınarı- Kızıl keçili köylerinde inşaatı biten 245 konut depremzedelere teslim edildi. İkinci etap olarak ta 246 konutunun 2019 yılında ise kaba inşaatı bitecek.
Ayvacık’ta meydana gelen deprem ve depremin ardından bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz, “Ayvacık’ta 6 Şubat 2017 yılında meydana gelen depremden sonra hızlı bir şekilde müdahalemizi gerçekleştirdik. Burada çadırlar kurduk arkasından bir hafta içinde çadırlarımızı oradan kaldırdık. Çadırlarımızı kaldırdıktan sonra konteyner bölgeye sevk edildi. Vatandaşlarımız bir süre bu anlamda konteyner da kaldılar. Daha sonra ki aşamada hak sahipliği sürecimiz ve ön hasar tespit süreci ve kesin hasar tespit sürecinden sonra hak sahiplerini belirleme süreci gerçekleştirildi. Hak sahiplerimiz belirlendikten sonra yer seçim sürecimizi tamamladık. Yer seçim sürecinden sonra burayla ilgili gerekli fizibilite çalışmaları, imara esas planlar, jeofizik, jeoteknik raporlar, imar uygulamaları ve bu planların onaylatılması sürecinde aşıldıktan sonra buralarda hızlı bir şekilde konutlarımızı yapmaya başladık. Burada 245 tane konutumuzu şu anda Yukarıköy, Çamkabalak, Gülpınarı- Kızıl keçili mahallesinde olmak üzere tamamlamış bulunuyoruz. Toplam 245 konutumuzda vatandaşlarımıza teslim ettik. Vatandaşlarımız bu konutlarında kalmaya devam ediyorlar. Bundan sonra ki aşamada ikinci etapta yaklaşık 22 tane yerleşim yerinde 246 konut yapımı devam ediyor. Bunların şuanda altyapı ve üst yapı olarak iki aşamada yapıyoruz. 22 yerleşim yerinde ki alt yapıyı tamamen tamamladık. 2019 yılı sonunda kadarda kaba inşaatlarını tamamlamış olacağız. Henüz yapım aşamasında olan fizibilite çalışmaları aşamasında olan 4 köyümüz var. Bunlarla ilgili gerekli imar planlarını onaylatmak için ilgili bakanlıklarla yazışmalarımız devam ediyor. Bunlarda sonuçlanmak üzeredir. Yaklaşık 80 tane bu anlamda üçüncü etapta yapacağımız konutlarında biran önce ihalesi yapılarak onlarında yapımına başlanacak. Bu anlamda 2019’un Şubat ayının 20’sinde tekrar bir deprem oldu” diye konuştu.

ÖN HASAR VE KESİN HASAR TESPİTİNDEN SONRA HAK SAHİPLERİNİ BELİRLEYECEĞİZ
Konuşmasına devam eden Müdür Yılmaz, “ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ön hasar ve kesin hasar tespitlerinden sonucunda burada yaklaşık 119 konut ve 13 tane ağır hasarlı ve yıkık bina tespit edildi. Bunların ilana çıkması ve askı süreleri tamamlandı. Yakın zaman içerisinde burada ki afet zedelerimizde hak sahipliği sürecini başlatacağız. Aynı 2017 Şubat ayında olan iş ve işlemleri orası içinde uygulayacağız. Orada ön hasar ve kesin hasar tespitinden sonra hak sahiplerini belirleyeceğiz. Hak sahiplerini belirledikten sonra yer seçim süreci ve ondan sonra da konutların inşasına da geçilecek. Kalıcı konutlar ilk etapta 205 konut arkasından 40 konut daha yapımı tamamlandı. 245 konut yapımı tamamlandı. 256 konutumuzun yapımı devam ediyor. İkinci etapta yaptığımız 46 konutun fiziki alt yapısı yüzde yüz seviyesine geldi. 22 yerleşim yerinde alt yapıyı gerçekleştirildiğimiz için hemen hemen yüzde 95’inin alt yapısı tamamlandı diyelim.  Geriye kalan üst yapıyla ilgili bunların fiziki gerçekleşmeleri yüzde 40 seviyelerinde diyebiliriz. Yılsonuna kadar kaba inşaatları bitecek. Konteyner da kalanlar hala var. Henüz teslim edemediğimiz için vatandaşlarımız konteynerlerde kalıyor. Çünkü evleri ağır hasarlı oldukları için evlerine girmeye müsaade etmiyoruz. Doğru bulmuyoruz çünkü bölgemiz 1’nci derece deprem bölgesi kuşağında yer alması münasebetiyle hareketli bir bölgedir. Zaten ağır hasarlı binaların içinde oturmak can ve mal güvenliği açısından çok riskli vatandaşlarımıza bunları defalarca anlattık. 2019 yılında 246 konutun kaba inşaatı tamamlandı. 2020 yılı içinde de tamamlamayı düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek istiyoruz” dedi.
Damla Şener Okdaş