İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla  ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ kapsamında ülke genelinde eş zamanlı olarak yaya güvenliğini sağlamak üzere, devletin tüm unsurlarıyla konunun takipçisi ve nöbette olduğunu gösterilmesi amacıyla başta okullarda olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşların hizmet binalarının önü ile diğer yaya geçitlerinde, saat 13.00 ile 15.00 arasında ‘Yaya güvenliğinin nöbetçisiyiz’ sloganıyla etkinlik düzenlendi.
Çanakkale’de ise 18 Mart İlkokulu önünde Çanakkale Vali Yardımcı Celil Ateşoğlu, Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla Yaya geçidi Nöbeti gerçekleştirildi. Çanakkale Vali Yardımcı Celil Ateşoğlu ve Çanakkale İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, otomobilin içerisindeki sürücülere trafikte yaya önceliği hakkında bilgiler vererek, sürücülere konuyla alakalı broşür verdiler. Öte yandan havadan drone ile yaya geçitleri kontrol edildi.

Yapılan denetlemeler hakkında bilgi veren Çanakkale Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Erdal Musaoğlu, “Kara Yolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle ışıksız yaya ve okul geçitlerinde araç sürücülerinin yayaya ilk geçiş hakları vermeleriyle ilgili bir tasarrufta bulunuldu. Bunun üzerinde 2019 yılından itibaren 6 Şubat’ta ilk etkinlik yapıldı Türkiye genelinde. Yaya önceliğiyle ilgili. ‘Öncelik yayanın öncelik hayatın’ sloganıyla bir kampanya başlatıldı. Bu kampanyanın 2’nci ayağı olarak farkındalık etkinliği kapsamında yine 81 ilimizde 13.00 ile 15.00 saatleri arasında bu farkındalık etkinliğini bizde burada gerçekleştiriyoruz. Şuan il merkezimizde 16 noktada, ilçelerimizle birlikte 47 noktada 400 personelimizle birlikte, yine ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileriyle birlikte bu farkındalık etkinliğini yürütüyoruz. Amacımız yaya güvenliğini sağlamak, önceliğin yayalarda olduğunu insanlara anlatmak. Bununla ilgili yıl boyunca gerek bilgilendirme, gerekse denetim çalışmalarımıza devam edecek. Bazı günlerde bilgilendirme bazı günlerde denetimler ve akabinde ceza uygulaması şeklinde faaliyetlerimiz devam ediyor. Şu anda bu konuda 270 araç sürücüsüne, yaklaşık 130 bin lira tutarında cezai işlem uygulandı. Hem bilgilendirme, hem denetleme çalışmalarımızda devam edecek” ifadelerini kullandı.

İbrahim Akın Kazancı