Türkiye demokrasisi, 17 Eylül 1961'de 1950 seçimlerinde yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl süreyle başbakanlık yapan Adnan Menderes’in ve arkadaşlarının idam edilmesi birçok kesim tarafından yıllarca tepki ile karşılandı. Çanakkale’de yaşayan emekli öğretmen Fahrettin Değirmenci, eski başbakan Adnan Menderes’in idam edilmesinin 58’ncı yıl dönümünde balkonuna astığı pankart ile andı.

Her yıl 17 Eylül tarihinde birkaç gün önce asıp, birkaç gün sonra pankartı balkonundan alan emekli öğretmen Değirmenci, gelecek senede balkonuna pankartı asmak istediğini dile getirdi.

İçinde ona karşı büyük bir sevgi var olduğunu ifade eden Bigalı emekli öğretmen Fahrettin Değirmenci, “Rahmetli Adnan Menderes, ben ilkokulda okurken darbe yapıldı ve içeriye atıldı. İmralı’ya götürmek suretiyle mahkemeden sonra herkesin malum olduğu üzere 17 Eylül 1961 tarihinde öğle saatlerinde maalesef darağacına çekildi. Menderes çok partili dönemi açan kişidir. 14 Mayıs 1950’de demokrasiye geçilmiş, çok partili döneme geçilmiştir. Rahmetli menderes benim şahsi kanatma göre haksızlık yapılmış ve ne yazık ki asılmıştır. Rahmetli Turgut Özal, 1990’lı yıllarda iadeyi itibar yaptı. İmralı’dan onların başta Adnan Menderes olmak üzere Dışişleri Bakanı ve Çanakkale Milletvekili Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ı İstanbul Topkapı’da uygun bir yere defnettirdi. Şuan vatandaşlar ziyaret etmek isteyenler oraya gidip kendisini ziyaret edebiliyor. 27 Mayıs’la ilgili çok kitap okudum. Tabi ki herkesin düşüncesi kendine, kendisine haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Dolayısıyla içimde ona karşı büyük bir sevgi var. Her sene 17 Eylül geldiğinde yazdırmış olduğum pankartımı çıkarmak süratiyle 17 Eylülden birkaç gün önce balkonuma asıyorum. Birkaç gün geçince balkonumda öyle tutuyorum. Hatta dün akşam çıkarıp söktüm. Sağ olursam gelecek sene asmayı düşünüyorum” dedi.

Damla Şener Okdaş