Doğu Biga Madencilik ve Özel idare tarafından yapılan 12.4 kilometrelik asfalt yol ile 11 köy bir birine bağlandı. Yeni yol ile köylere ulaşım rahatladı büyük araçlar da artık köylere gidebiliyor.
 
 
Yıllardır bölgede maden arama çalışmaları yapılmasına rağmen bir süre önce aniden Kirazlı’daki maden arama çalışmalarına karşı eylemler yapılmaya başlandı. Yalan bilgiler ile sosyal medya üzerinde Kazdağları kullanılarak gündem oluşturulmaya çalışıldı. Özellikle dışarından gelenler uluslararası güçlerin de desteği ile geniş kapsamlı eylemler yapıldı. Bu öyle bir duruma geldi ki maden üzerinde devlete zarar verilecek propaganda ortamı oluşturuldu.
 
Bunu farkeden Çanakkaleliler ise bölgeden ayrılarak tepki gösterdi. Burada bir süre sonra sadece uluslararası güçlerin desteği ile kalan eylemciler nöbet tutmaya başladı. Hatta köylere giderek buradaki masum vatandaşları yalan bilgilerle kandırmaya çalıştılar. Köylüler ise bu oyuna gelmeyerek tepki gösterdi. Maden aramanın alanı içinde bulunan köyler, hem devletin ekonomisine hem de köylerinin kalkınması için maden arama çalışmalarının devam edilmesi taraftarı olduklarını söyledi.
 
MODERN YOLA KAVUŞTULAR
 
Dağlık bölgede bulunan köyler, yıllardır toprak ve dar yollarla bir birine bağlanmıştı. Büyük araçlar özellikle TIR’lar bu köylere gitmekte güçlük çekiyordu. Bunun sıkıntısını yaşayan köylere yardım elini yine maden arama şirketi ile il özel idaresi uzattı. Örneğine pek rastlanmaya çalışma ile köylere modern bir yol yapıldı.
 
Bölgedeki köyleri birbirine ve Çanakkale merkez ile Bayramiç ilçesine bağlayan toprak yol, Doğu Biga Madenciliğin katkılarıyla İl Özel İdaresi ekiplerince yapıldı. 12 bin 400 metrelik yol, bölge sakinlerini de mutlu etti. Eski toprak yolun patika gibi olduğunu söyleyen bölge sakinleri yeni yapılan yol sayesinde bölgede sosyal yaşamın da canlanacağını söyledi. Kirazlı Köyü Muhtarı Erkan Can, maden şirketi yetkililerine teşekkür ederek, “Ben, iş icabı yakından biliyorum. Bu yol yangına karşı çok faydalı olacak. Tıra yüklenecek dozer, bu yolda rahatlıkla ilerleyebilir. Yaklaşık 12 buçuk kilometrelik bir yol. Herkesin sıkıntı çektiği bir yerdi. Bayramiç tarafı Çanakkale’ye, Çanakkale tarafı da Bayramiç’e pazara gitmek isterlerdi. Bu yol olduğu için daha da hareket olur. Bunu ileride daha iyi göreceğiz. Yolun öncelikle yapılış amacına bakmak lazım. İleride maden gittiği zaman, burada 2 tane yol kalacak. İnşallah bir şey olmaz ama yangın olduğu zaman bunun faydasını göreceğiz. Kirazlı’nın en yangına hassas yeri burasıdır. Eski yol da yukarıda zaten. Eski yoldan giderken çok rahatsızlık oluyordu. Vatandaşımız, yakın köyde bir düğüne giderken bile sıkıntı çekiyordu. Şimdi asfalt olduğu için daha rahat gideceğiz” dedi.
Yukarı Şapçı köyü muhtarı Halil Yılmaz ise köyü Çanakkale’ye bağlayan bu yolun asfalt olmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, “Ulaşımlarımız daha yakın ve rahat olacak. Yangına hassas bir bölge olduğu için ulaşım daha kolay. Biz memnunuz” diye konuştu.
 
Yolun Bayramiç Çanakkale arasında olan köyler için çok kullanışlı olacağını söyleyen Cazgirler köyü muhtarı Ali Alaca de “Şapçı üzerinden Cazgirler hattına bağlanacak 7 kilometre daha bir asfaltımız var. İnşallah bu kısım da tamamlanınca daha güzel olacak. Bayramiç – Çanakkale arasında en yakın konumda olan bir yol. Düğün dernek vesaire etkinlikler açısından da güzel olduğunu düşünüyorum. Gayet güzel, kullanışlı bir yol oldu” dedi. Söğütgediği köyü muhtarı Recep Kuzey de eski yolun ‘Keçi patikası’ olduğunu hatırlatarak, “Şimdi ulaşımımız daha güzel olacak. Hayırlarda, düğünlerde, cenazelerde daha çabuk ulaşım olacak. Çanakkale – Bayramiç arasındaki köylerimize iyi gelecek” dedi.  
 
 
Bünyamin Nami Tonka