Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşları’nda çok sayıda kahraman bulunuyor. Yahya Çavuş da bunlardan biri. Ezineli Yahya Çavuş adı ile anılan kahramanımız günümüzde şehitliği ziyarete gelenlere de anlatılıyor. Bu yüzden hem Çanakkaleli olması hem de savaştaki kahramanlığı ile tanınıyor. Bu kahramanımız için de önemli bir adım atıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Özel idare genel sekreteri Abdullah Köklü ile birlikte Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Yahya Çavuş, köyüne giderek, Yahya Çavuş’un doğup büyüdüğü evi gezdiler.
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Mehmet Akif’in Bayramiç’teki evini bulmuş, aslına uygun müze evi inşa etmiştik. Şimdi de 18 Mart kahramanlarımızdan Şehit Yahya Çavuş’un Ezine Koçali köyünde doğduğu; seferberlik ilan edilince geride bıraktığı hamile eşinin, göremediği evladı Muharrem'i’ dünyaya getirdiği evi bulduk. Ziyaret ettik. Çanakkale’mizin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri günümüze kazandırmak, Çanakkale'mizin ulusal ve uluslararası platformlarda yer aldığını görmek en büyük onurumuz. Yahya Çavuş’a olan vefa borcumuzun gereği olarak, müze ev için kolları sıvıyoruz” ifadelerini kullandı.
YAHYA ÇAVUŞ KİMDİR?
25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'nda Ertuğrul Koyu'na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26.P.A.3.Tb.10.Bl.1Tk. Komutanı Ezineli Yahya Çavuş'la kahraman askerlerinin hâtırasını yaşatmak amacıyla Gelibolu Yarımadası'nda şehitlik yaptırılmıştı. İngiliz Generali Nepier, Yahya Çavuş ve askerlerinin yoğun ateşi karşısında, karşılarında bir tümen bulunduğunu sanmıştı.
Yahya Çavuş Şehitliği'ndeki şu dörtlük Yahya Çavuş'u ve takım arkadaşlarının kahramanlığını veciz şekilde anlatmaktadır:
“Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş'tular
Tam üç alayla burada gönülden vuruştular
Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri
Allah'ı arzu ettiler, akşama kavuştular”
Yahya Çavuş Şehitliği'nde şehitlikten başka Heykeltıraş Recep Özer'in yaptığı bir de anıt yer almaktadır. Şehitlik, 10 Ağustos 1992 tarihinde düzenlenen bir törenle halkın ziyaretine açılmıştı.

İbrahim Akın Kazancı