Türkiye’nin 3 ‘üncü tohum fabrikasının açılışında konuşan Bülent Turan, her alanda olduğu gibi özellikle tarım alanında Türkiye’nin büyüdüğünü belirterek, “İÇDAŞ Tohum Bankası ve Islah Merkezi’nin ikinci, üçüncü ve daha ileriki aşamalarının da hizmete girmesi ile Çanakkale Türkiye’nin milli tohum üssü olacak. Bu hedeflere baktığımızda yeni dönemde 3.1’lik büyümeyle tarım en önemli sektörlerin başında geliyor. Her alan büyüyecek, ama tarım özel olarak büyüyecek. Bizim bu bölgede ülkemizde tarıma ilişkin rüyalarımız var, iddialarımız var” dedi.
İÇDAŞ Tohum Bankası ve Islah Merkezi, Tarım Köy İşleri Bakanlığı’nın Ankara ve İzmir’de kurulan iki tohum gen bankasından sonra geliyor. İÇDAŞ’ın kurduğu tohum bankası merkez özel sektörün kuracağı ilk tohum gen bankası olacak. İlk etabı Ankara ve İzmir’deki tohum gen bankaları ile aynı kapasiteye sahip olacak. İÇDAŞ Tohum Bankası ve Islah Merkezi’nin ikinci, üçüncü ve daha ileriki aşamalarının da hizmete girmesi ile Çanakkale Türkiye’nin milli tohum üssü olacak. Dünyadaki 10 önemli tohum bankasının incelenmesi sonucu Londra ve Amsterdam’daki bankaları örnek alınarak yapıldı. Türkiye’nin yerli tohum üretimi ve kullanımı için ilk Biga ilçesinde 50 milyon liralık yatırım ile kurduğu 400 bin ton kapasiteye sahip Tohum Bankası'nın açılışı önceki gün gerçekleştirildi. Açılışa Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekilki Jülide İskenderoğlu, İÇDAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Aslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ile davetliler katıldı.
SON DÖNEMDE BÖLGEMİZDE NERDEYSE YENİLENMEYEN OKUL KALMADI
Açılışta konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale’de yapılan bazı yatırımların başarılı olduğunu söyleyerek, “Meclisi kapattık. Kapatır kapatmaz memleketimize geldik. Her zaman söylediğim gibi bir Ankara’nın değil, Çanakkale’nin vekilleriyiz. Çanakkale olsun, Biga olsun, Karabiga olsun bu hat üzerinde; muhtarlar STK’lar, bürokratlarımızla bir araya gelip, memleketimizde bu seçimsiz 4 yılı nasıl değerlendiririz bunu konuştuk. Türkiye artık eski Türkiye değil. Her alanda; güvenlikte, ulaşımda, eğitimde, sağlıkta önemli adımlar atan ülke haline geldi. Son dönemde bölgemizde nerdeyse yenilenmeyen okul kalmadı. Fakat okul yenilemek sadece bina yapmak değil; laboratuarıyla, alt yapısıyla, öğretmeniyle tüm idarecileriyle bir sistem, bir iddia ve bu iddiamızın sonunda yine gururla söylüyorum ki; 82 ilimizin arasında LGS sınavlarında Çanakkale bu sene 8’inci oldu. Bu çok kıymetli bir değer. Demek ki adım atarsanız mutlaka karşılığı oluyor. Sağlıkta ha keza Çanakkale merkezdeki iki tane dev hastanemizi gördünüz. Lapseki bitti, Biga bitti, Yenice bitti, Ayvacık, Ezine hepsi bitti. Çan devam ediyor ve devam edeceğiz. Sağlıkla ilgili bölgemizde büyük bir dönüşüm başladı” ifadelerini kullandı.
ÇEVRECİLİK, TURİZM İMKANLARI, ORMANCILIK LAFLA DEĞİL ÜRETEREK OLUR
Bülent Turan, Çanakkale’de birden fazla üretim imkanı olduğunu söyleyerek, son zamanlarda ağaç kesimi iddialarına cevap verdi. Turan, “Fakat biliyoruz ki bazı illerimizde bir temel değer var. O değeri aldığımızda ikinci bir değer, bir başlık yok. İsim vermeyim ama bazı illerin sahili var. Sahili al başka bir üretim yok. Kömür var. Kömürü al başka bir imkanı yok. Ama Çanakkale’mizde hamdolsun Türkiye’de ne varsa, Çanakkale’de o var. Bizim için bir sektörün diğerinden üstünlüğü veya arkada kalmışlığı söz konusu değil. Orman ne kadar kıymetliyse, tarım o kadar kıymetli. Tarım ne kadar kıymetliyse, turizm o kadar kıymetli. Turizm ne kadar kıymetliyse, sanayi o kadar kıymetli. Bakmayın son dönemde zaman zaman eleştiriler oluyor. Çevreye duyarlılıkları güya olan arkadaşların bize karşı yaptığı söylemler oluyor. Hiçbirini önemsemiyoruz. Niye önemsemiyoruz biliyor musunuz? Çünkü samimi değiller onu biliyoruz. İÇDAŞ bir sanayi kuruluşu ama hayvancılıkta yapıyor. İÇDAŞ bir sanayi kuruluşu ama yerli tohumda üretiyor. Biz bunların beraber olmasını istiyoruz. Yer altıda, yer üstüde bizim kaynaklarımız. Hepsi bu millet için olması lazım. Şu kadar ağaç kesilmiş. Bir yer konuşuluyor. Ama orman müdürümüzden öğrendim. Şuan Çanakkale’mizde bin 800 ayrı yerde ağaç kesimi var biliyor musunuz? Bir yerde değil bin 800 yerde. Gölet var, yol var, direkler var, baraj var birçok farklı koldan madencilik var. Ama her kesim orman müdürlüğünün gözetiminde, denetiminde yapılıyor. Orman yenilenmesi için ihtiyaçsa bu adımlar atılıyor. Hiç kimseye peşkeş çekmek, hiç kimseye hak etmediği maddi imkan vermek için değil, bu milletin geleceği için önemli adımlar atılmaya çalışılıyor. Burada tarımcılarımız var, ziraatçılarımız var. 2018’de Çanakkale’de sadece 3 milyon fidan dikildi. 3 milyon fidan bir yılda dikildi. Bunlar çevrecilik değil mi? Köprümüz yapılırken, bu bölgenin tarımı için, sanayisi için çok kıymetli bir değer diye düşünüyoruz, ilk başladığında proje bin 600 metre aralık için Çanakkale merkezdeydi. Eceabat’tın ormanlarından, tarihinden karşıya geçiyorduk. Ama şimdi 4 bin 600 metre yapıyoruz. Niye? Çevreye zarar vermesin, turizme zarar vermesin diye. Çevrecilik, turizm imkanları, ormancılık lafla değil üreterek olur” dedi.
BİZİM BU BÖLGEDE ÜLKEMİZDE TARIMA İLİŞKİN RÜYALARIMIZ VAR, İDDİALARIMIZ VAR
Tarımın ülke ekonomisi için önemli olduğunu vurgulayan Bülent Turan, “Bugün bir sürü programımız var. Şerefle gururla milli tohumun üretilmesine destek için buraya geldik. Çünkü önemsiyoruz. Dün tohum kıymetli değildi, bugün kıymetli. Ama 100 yıl sonrada bizim insanımız, evlatlarımız, torunlarımız, aynı ürüne ulaşsın, aynı bitkiye ulaşsın diye yapılan çalışmalara destek vermeyi milli görev bildik. Tarımda mazot desteği olsun, KDV indirimi olsun, sulamadaki indirimler olsun birçok toplantıda aldığımız kararı beraber hayata geçirdik. Tarımı önemsiyoruz. Memleketimizde 111 çeşit tarım ürünü var. Bunların birçoğu da Türkiye üretiminde ilk 5’de, 10’da. Kıymetli yerler. Şeftalimiz, kirazımız, elmamız birçok konuda Türkiye’de örnek haldeyiz. İthalatımız var mı? Var. Ama ihracımız çok daha fazla hale geldi. Ama istiyoruz ki; çok kıymetli bu adımları destekleyelim. Yeni dönemde inşallah memleketimize büyük katma değerler üretelim. Çünkü biz tarımın bölgenin kaderi için vazgeçilmez bir değer olduğunu düşünüyoruz. Ama tarımın ileriye gitmesiyle uğraşırken mutlak sanayimizin de standartlara uygun olarak büyümesini, mutlaka diğer alanlardaki işlerimizin de standartlara uygun büyümesini isteriz. Tabi İÇDAŞ’ın bu yaptığı tohumun üretimiyle ilgili, yerli tohum ile ilgili çok kıymetli bir adım. Diğer tüm kurumlarımızın da, Tarım İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere bu konulara destek olmasını ümit ediyoruz. Diğer yatırımcılarımızın da Çanakkale’nin tarımı için adım atamasını öngörerek söylemek istiyorum. Bölgemizin en büyük üretim imkanları bu alanda. Yine meclis kapanırken 11’inci kalkınma planı hayata geçirildi. Hedefler ortaya konuldu. Bu hedeflere baktığımızda yeni dönemde 3.1’lik büyümeyle tarım en önemli sektörlerin başında geliyor. Her alan büyüyecek, ama tarım özel olarak büyüyecek. Bizim bu bölgede ülkemizde tarıma ilişkin rüyalarımız var, iddialarımız var” şeklinde konuştu.
İÇDAŞ TOHUM BANKASI PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Açılış konuşmasını yapan İÇDAŞ Bölge İdare Koordinatörü Şerif Mutlu, “Var olduğumuz günden bugüne İÇDAŞ ailesi yatırım hedeflerini yerli ve milli bir kuruluş olmanın bilinciyle gerçekleştirmektedir. İÇDAŞ’ın sürdürülebilir ve çevre dostu anlayışını olan tarım işletmelerimiz 100 kişinin istihdamı ile 3 bin dönüm arazi işletmektedir. 150 adet büyük baş, bin adet küçük baş kapasitesi yanında 500 arı kovanımız bulunmaktadır. Çiftliklerimizden ve işletmelerimizden bal ve et olarak yılda 1500 ton elde etmekteyiz. Bugün ilkini yaptığımız tamamını yerli ve milli tohumlardan baş veren 34 çeşit ürün tarlamızda yeşermektedir. Çelik, enerji, denizcilik sektörlerinde dünyanın gelişmiş ülkeleri olma hedefine bugün bir yenisini daha katmaktayız. İnsanların on binlerce yıl önce geçmişini hafızasında yaşatan Anadolu’muz, tarımın ve bereketin anayurdudur. Ülkemiz 2023 hedeflerinden en önemlisi de kendisini besleyen örnek bir tarım ülkesi olmaktır. Anadolu bu kaynak ve hedeflere uygundur. Ne yazık ki bu toprakların tohumları ve değerleri yıllarca yurt dışına kaçırılmıştır. Daha korkuncu kendi mutfağımızda zeytin yağımızın yerini yapay margarinler, genleri ile oynanmış tohumlar, kanserojen gıdaların alınmasıdır. Egemen güçler gıda ve sağlığımızı esir alıyor. Yarım asırdır gıda ve sağlık terörü altındayız. Bunun sonucunda birçok insanımız sağlık pençesinde can çekişiyor. Bugün buna karşı durmak, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkma günüdür. Bu inanç ve hedef doğrultusunda Anadolu’nun eşsiz tohumlarını muhafaza ederek ve ıslah ederek sağlıklı ve çiftçimize kazandırmak üzere İÇDAŞ Tohum Bankası Projesini hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
ÜLKEMİZ SON 15 YILDA YERLİ TOHUMA DÖNÜŞ HAMLESİ YAŞAMIŞTIR
Çanakkale İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Bakanlığımız tarafından yürütülen milli tarım projesi ve planlamanın yanında dışa bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda ülkemiz son 15 yılda tohum hamlesiyle yerli tohuma dönüş hamlesi yaşamıştır. Rakamlarla ifade edecek olursak, 1990 yılında 97 bin ton olan tohum üretimimiz 2002 yılında 145 bin tona çıkmıştır. 2018 yılının sonunda ise 1milyon 60 bin tona yükselmiştir. Kamuoyunda çok büyük bir yanlış algı var. Dışa bağımlıyız gibi bir algı var. Gerçekten hiçbir alakası yok. 15 yıl önce 19 bin ton olan tohum ithalatımız 2018 yılında 40 bin tona çıkmış yani yaklaşık 15 yıl içerisinde iki katına çıkmış. Ama ihracatımıza bakacak olursak, 15 yıl önce 8 bin ton olan ihracatımız, 2018 yılı sonunda 103 bin tona çıkmış. 2018 yılı sonunda biz özellikle çeltik, ayçiçeği, mısır, buğday, arpa gibi toplamda 709 üreticimizle 46 bin dekarlık bir alanda 21 bin ton tohum ürettik. Ürettiğimiz tohumlarla gerçekten aldığımız geri dönüşlere göre çok ciddi kaliteye sahip olan tohumlar elde ettik. Islah ettiğimiz tohumları bir şekilde üreticilerim ile buluşturmamız lazım. Yerli ve milli tohumlarımızı çiftlilerimiz ile tanıştırmak. Çeşit çalışmalarına başlattık. İlerleyen yıllarda üniversitemiz ve müdürlüğümüz vereceği teknik destek ile birlikte ülkemizin çeşitli yerlerinden getirilen yerli tohumla deneme ve ıslah çalışmalarına bu bankada çalışılacaktır. Çeşitli ürünlerin tanıtılması için çeşitli lokasyonlar tanıtımını yapıyoruz. Tarla günlerine binlerce çiftimiz katılıyor” şeklinde konuştu.
YERLİ TOHUMDA BÜYÜK AŞAMALAR KAYDEDİLMİŞTİR
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise “Tarım ve Orman Bakanlığı’mızca yürütülen milli tarım projesi kapsamında tarım sektörümüz ve üreticilerimize faydalı olmak amacıyla düzenlenen yerli ve milli tohum çeşitleri tarla günü ve İÇDAŞ Tohum Bankası’nın hayata geçiren tohum bankasının açılış törenine hoş geldiniz. Bigalılar, Çanakkale’miz ihracatta, üretimde ve istihdamda dünya ölçeğinde başarılara imza atan, aynı zamanda tüm dünyada ürün ihraç eden, dünya kalitesinde üretim yapan cazibe ve üretim merkezidir. İlimizde ki tarım sektörü oldukça önemli bir yere sahiptir. Çanakkale’miz ürettiği meyve ve sebzesiyle tarımda Türkiye’nin olduğu gibi dünyanın da önde gelen şehirlerinden biridir. Milli tarım projesi tarımsal üretimi canlandıracak birçok planlama ve desteği kapsamaktadır. Milli tarım projesinin temel dayanaklarından bir tanesi de tarımda dışa bağımlılığın azaltılması olarak belirlenmiştir. Ülkemiz son on beş yılda milli tohum hamlesiyle yerli tohumda büyük aşamalar kaydetmiştir” dedi.
Damla Şener Okdaş