Troia Festivali’nin ekonomik gerekçelerle iptal edilmesinin ardından, çok sayıda kesim festivalin yapılmasını istiyor ve destek vereceklerini açıkladı. Destek verenler arasına iş insanlarının bağlı olduğu dernekler de eklendi. Çanakkale’deki iş insanlarını temsil eden Çanakkale Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD)  ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çanakkale Şubesi de festivalin yapılması gerektiğini belirterek, düşüş bütçe ile yapılacak bir organizasyona destek vereceklerini açıkladı.
 
Çanakkale’nin en büyük değerlerinden biri olan ve ili dünyaya tanıtan Truva Antik Kenti için her yıl düzenlenen festival için bu yıl iptal kararı alındı. Yarım asırdan fazladır devam eden Uluslararası Troia Festivali’nin bu yıl 9-13 Ağustos tarihleri arasında 56’ıncısı yapılacaktı. Çanakkale Belediyesi, ekonomik sıkıntıyı gerekçe göstererek festivalin bu yıl yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama kentte adeta şok etkisi yarattı. Troia’nın Çanakkale için önemli olduğunu belirten herkes, festivalin yapılmasını istedi. Bu yönde açıklama yapan AK Parti Çanakkale İl Başkanı Gültekin Yıldız, festivalin yapılması gerektiğini belirterek, bu yılki organizasyonun Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi’nin öncülüğünden STK ve odaların desteği ile imce usulü yapılmasını istemişti. Bu öneriye her kesimden destek geldi.

DÜŞÜK BÜTÇE İLE YAPILSIN
STK’lar, odalar ve dernekler, festivalin yapılması için adeta seferber oldular.  Festivalin Çanakkale için önemli olduğu belirtilerek Başkan Yıldız’ın önerisine destek verdiler. Son olarak iş insanlarının bağlı olduğu dernekler de desteğini açıkladı. Festivalin Çanakkale için önemli olduğunu belirten ÇASİAD Başkanı Semih Başaran, ekonomik gerekçelerle iptal edilen festivalin düşüş bütçe ile yapılmasını istedi. Başkan Başaran, “Kentimiz için çok önemli olan bu festivalin iptal gerekçesi ekonomik zorluklardan dolayı. Ama ulusal ve uluslararası camiada bu kadar önemli bir isim yapmış festivalin düşük bütçe ile de olsa yapılmasının doğru olduğu kanaatindeyim. Bizler ÇASİAD olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.
MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Şerif Mutlu da festivalin yapılması gerektiğini söyledi. Festivallerin önemine değinen Mutlu, israf yerine insanı öne çıkaran bir anlayışla festivalin yapılması gerektiğini ifade etti. Mutlu görüşünü şöyle açıkladı: “Festivaller kentlerin en ünlü ürünlerini ön plana çıkarmayı amaçlayan ve hemşehrilerin kente aidiyet duygusunu güçlendiren kültür ve sanat etkinlikleridir.  Çanakkale'nin Troya ile dünya markası bir kent olması bizim her zaman temel hedefimizdir. Bu eksende Troya kültür festivalinin Çanakkale sanatçıları ve kültür insanlarıyla yapılması, israf  yerine insanı öne çıkaran bir anlayışla gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz  Bundan sonra da bu anlayışla sürdürülmelidir. MÜSİAD olarak düşüncemiz budur.”

Muzaffer Cirtel