Yarım asırdan fazladır yapılan Uluslararası Troia Festivali, bu yıl ekonomi gerekçe gösterilerek iptal edilmesi tepkiyle karşılandı.  Dar kapsamlı bile olsa festivalin yapılmasını isteyen vatandaşlar, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın bir araya gelerek bu festivali birlikte yapmasını istedi.
 
Troia, başta Çanakkale olmak üzere Türkiye’nin en önemli değerlerinden biri. Özellikle Brad Pitt’in başrol oynadığı Troy filminin beyaz perdeye taşınması ile Truva, dünya arenasında çok fazla tanındı. Çanakkale’nin tanıtımına büyük katkı sağlayan Truva Antik Kenti için Çanakkale Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak festival düzenleniyordu. Çanakkale Belediyesi, Ağustos ayında gerçekleşmesi planlanan 56'ncı Uluslararası Troia Festivali'ni iptal etti. Kararı Meclis toplantısında açıklayan Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, yaklaşık 1.5 milyon TL bütçe ile gerçekleşen festivalin iptal gerekçesi olarak belediyenin gelirlerindeki düşüşü gösterdi.  Çanakkale Belediyesi, bir süre önce yaptığı yarışmayla afişini dahi belirlediği 56'ncı Uluslararası Troia Festivali’ni iptal etti. Daha önce, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi nedeniyle aynı yıl iptal edilen Troia Festivali, bu kez de ekonomik gerekçelerle yapılmayacak. 9-13 Ağustos tarihlerinde 56'ncı kez düzenlenmesi planlanan festivalin iptal edilmesi tepkiyle karşılandı.

ORTAK YAPILASIN
Mecliste açıklanan iptal kararı, Çanakkale’de adeta şok etkisi yarattı. Ekonomik gerekçelerle festivalin yapılmaması ise çözülebilecek bir sorun olarak görüldü. Daha fazla bütçe ile yapılan festivalin bu yıl düşük bütçe ile de yapılması istendi. Festivalin sadece para harcanması anlamına gelmediği, fazla masraf yapılmadan da festivalin yapılabileceği vurgulandı. Çanakkale’de halen birçok etkinliğin yapıldığı hatırlatılarak, bu etkinliklere harcanan para kadar bile festivalin yapılabileceği ifade edildi. Festivalin yapılması için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın devreye girerek Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile bir araya gelerek bu festivalin yapılması isteniyor.

BELDELER, İLÇELER FESTİVAL DÜZENLİYOR
Şehir içinde kalan Kepez Beldesi’nde festival başladı. Bu yıl 25’incisi düzenlenen Kayısı Festivali, Kepez Belediyesi tarafından yapılıyor. Dün başlayan festival, bugün devam ediyor. Festivalde az ama önemli etkinlikler yapılıyor. Festivale Suzan Kardeş de bugün bir konser verecek. Aynı şekilde Lapseki Belediyesi de bu konuda çeşitli etkinlikler yaptı. Diğer belde ve ilçeler de dar kapsamlı etkinlikler yaptı ve yapacaklar. Troya Festivali’nin iptal edilmesinin ise bir hata olarak görülüyor.

Arzu Baladur