Çeşitli yollarla buraya gelen mülteciler, ağaçlar arasında saklanıyor. Çok sayıda organizatörün parsellediği sahil kesiminde gideceği zamanı bekleyen mülteciler, aynı zamanda ilçenin de en büyük gelir kaynağı arasına girdi. Hem ilçe merkezinden hem de köylerde çok sayıda kişi bu organize işe taşeronluk yapıyor. Kimisi taşıma kısmına, kimisi yemek ihtiyacı, kimisi ise saklama alanında yardımcı oluyor.
 
Son yıllarda dünyada yasadışı göç olayında büyük artış yaşandı. Ülkelerindeki iç savaştan, açlıktan ve işsizlik gibi bir çok nedenden dolayı insanlar ailece vatandaşlarını terkedip yollara düşüyor.  Daha iyi şartlarda yaşamak için çaresiz insanlar Avrupa ülkeleri ve ABD’ye göç ediyor. Avrupa ülkelerine gidenlerine geçiş kapısı ise Yunanistan görülüyor. Yunanistan’a en kolay ulaşım da Ayvacık-Midilli arasındaki güzergah. 
 
GEÇİŞ 2 BİN DOLAR
Peki yılardır devam eden mülteci göçü nasıl işliyor? Kimisi iç savaştan, kimisi siyasi baskıdan, kimisi ise açlıktan ülkelerini terkediyor. Yasadışı yollarla hareket eden çaresiz insanlar, yine kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapıyor.  Türkiye’ye gelen mülteciler, İstanbul’a  ulaşıyor. Burada organizatörlerle bağlantıya geçiyorlar. Organizatörler yine kaçak yollarla mültecileri Ayvacık’a ulaştırıyor. Bunun karşılığında ise kişi başı ortalama 2 bin dolar alınıyor.
 
SAHİLİ PARSELLEMİŞLER
Ayvacık’ın Midilli adasına karşı çok uzun bir sahili bulunuyor. Bu Ezine’den başlayıp Balıkesir sınırına kadar uzanıyor.  Uzun sahil organizatörler tarafından parsellenmiş adeta. Her organizatörün beli bölgesi var. Kimse kimsenin bölgesine geçmiyor.   Bölge ihlalleri durumunda kavga çıkıyor ve daha önce çok sayıda kişi de çıkan silahlı çatışma sonucu burada hayatını kaybetti.
 Bu uzun sahil kesiminin büyük bölümü ise dağlar paralel uzanıyor. Bu yüzden araçla ulaşmak zor. Çeşitli yollarla Ayvacık’a getirilen mülteciler, burada yürüyerek anlaştığı organizatörün bölgesine ulaşıyor. Güvenlik güçleri tarafından görülmemesi için ise mülteciler zeytin ağaçlarının altında bekletiliyor. Tepelerde bulunan gözlemciler, sahil güvenlik ekibinin olmadığını gördüğünde alandaki görevliye haber veriyor ve çok sayıda mülteci lastik botlara bindirilerek ölüm yolculuğuna çıkartılıyor.
ÖLME ORANI YÜKSEK
Lastik botlarla yola çıkartılan mültecilerden şimdiye kadar çok sayıda kişi hayatını kaybetti.  Ölüm oranı o kadar yüksek ki sık sık ceset karaya vuruyor. Bu yüzden bu güzergaha aynı zamanda ölüm yolu de deniliyor.  Organizatörler daha masraf yapmamak için mültecilerin çoğunu can yeleği vermeden gönderiyor. Fazla kişi de bindirildiği içini belli bir süre sonra lastik bot ya batıyor ya da alabora oluyor.
İLÇEİNİN GELİR KAYNAĞI OLDU
Daha çok yabancı uyruklu olan organizatörler, ilçe halkından para karşılığı işbirliği yapıyor. Ayvacık merkez ve köylerde bu işi meslek edinen kişi sayısı çok fazla. Özelikle işsiz olanlar daha çok bu işe yöneliyor. Bu yüzden ilçede zengin sayısı da artmış durumda. İlçede kısa sürede lüks araba alan ve ev alanlar bu işi yaptığı konuşuluyor. Hata çoğu çiftçinin sahil kesimindeki zeytinlikleri de boşverip bu alanları kiraya verdiği biliniyor.  Aynı zamanda vatandaşlar tarım araçları ile mültecileri taşıyor.
YAKALANANLAR GERİ GÖNDERİLİYOR
Ayvacık’tan ayrılan ve Midilli’ye ulaşanlar özgürlüklerine kavuşuyor. Midilli’de haftada bir gün mülteci gemisi buraya ulaşan mültecileri alıp Yunanistan’a götürüyor. Buradan da Avrupa ülkelerine datıtılıyor.
 
İbrahim Akın Kazancı