Gençcan hayatını adeta Çanakkale Savaşları tarihine adadı. Sık sık şehitliklerde inceleme yapan Gençcan, burada hem verileri topladı hem de eksiklikleri tespit etti yıllarca. Bu bölgede topladığı tarihi eserleri de bir müzeye dönüştürdü. Kurduğu müze adeta Çanakkale savaşlarını şehitlikleri ziyaret edenlere ışık tuttu.
Çoğu Çanakkale Savaşları olmak üzere çok sayıda da kitap yazdı. Hiç durmadan üreten Gençcan aynı zamanda birçok ulusal ve yerel gazetede haber kaynakları olarak gösterildi. Referans olarak da kabul edilen Gençcan, yıllarca şehitliklerdeki eksiklikleri tespit edip düzelttirdi. Burası Çanakkale Gazetesi’nde de yıllarca köşe yazıları da kaleme alan Gençcan, kütüphane kurdurduğu Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde bir süredir tedavi görüyordu. Dün hastanede sabah saatlerinde hayata gözlerini yuman Gençcan, Çanakkale’yi adeta yasa boğdu. Çanakkale için önemli bir değer olan Gençcan bugün toprağa verilecek. Cenazesi bugün Kocatepe Camiinde Cuma namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Yeni Çanakkale Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
 
Mehmet İhsan Gençcan, 1929 Şubat’ında Çanakkale’de doğdu. İlk ve orta öğretimini Çanakkale’de tamamladı. Edebiyata olan düşkünlüğü çocuk yaşlarda başladı ve gazeteciliğe merak sardı. Mahalli ve ulusal basında röportaj, haber, hikâye türü yazıları ve şiirleri dergi ve gazete sayfalarında yer alıyordu. Kalemiyle hayatını kazanırken orduya girdi ve Tank Astsubayı oldu. Fakat geçirdiği bir kaza sonucu ordudan malulen ayrıldı. Daha sonraki yıllarda spor teşkilatına geçti. Çanakkale Savaşları sırasında, alay imamı olarak görev yapan Hocası Mehmet Emin Efendi’yle Eyüp Camiinde tanıştı. Ona tükenmez bir enerji kaynağı verdi. Zaman oldu şehitlerle koyun koyuna yattı. Manevi bir işaretle ‘Savaşın Manevi Cephesini’ tatlı, akıcı bir üslupla kaleme alıp eserler yazdı. Kitapları okuyucusunun büyük ilgisini çekti. Bir kitabı da; 1990’da Kültür Bakanlığı tarafından basıldı. Günümüze dek, yayınladığı kitapların baskı sayısı milyona yaklaştı. Zeytin Burnu Belediyesinin talebi üzerine, 25 Bin adet ‘Kan Çiçekleri’ kitabını ücretsiz verdi.   İzmir’deki NATO Komutanlığı Karargâhında; çeşitli İllerin Üniversite ve okullarında ‘Çanakkale Konulu’ söyleşilerde bulundu. Uzun yıllar savaş alanlarında tek başına mihmandarlık yaptı.
Bünyamin Nami Tonka