‘Gönülden Dillere, Dillerden Tellere’ projesi basın toplantısı ile vatandaşlara duyuruldu. 
İçişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı içerisinde bulunan Dernekler Dairesi Başkanlığınca destelenen ve Çanakkale Engelliler Derneği ve Spor Kulübü tarafından yürütülen projenin tanıtımı için bir arada olduklarını söyleyen Çanakkale Engelliler Derneği ve Spor Kulübü Eski Dernek Başkanı İbrahim Batdal, “Bu projenin neyi kapsadığını ve hangi amaçla yapılacağını, Türkiye’ye ve Çanakkale’ye neler kazandıracağı ile ilgili sizleri bilgilendirmek istedik” diyerek toplantının açılışını yaptı.
Projenin çıkış konusunda Çanakkale’nin önemini, farklı yerlerde anlatmak, engelliye bakış açısını yorumlamak, farkındalık yaratmak için gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Proje Koordinatörü Zeki Tezel, “Engelliler Derneği Görme Engelliler olarak ilk defa 89 yılında Çanakkale’de kurulmasının ardından,1998 yılında da sporkulübümüz, yerel bir kulüp olarak Çanakkale’nin ilk spor kulübü olarak faaliyete geçti.  İl dernekler müdürümüzün de yol göstermesi, bizlere yardımcı olması ile bu güne kadar çok çeşitli projeler gerçekleştirildi. 1915’in 100.yıl anısına  ‘Yüz yüze 100 Dernek Projesi’ ile 400 tane engelli vatandaşımız ağırlandı. Yine ‘Seferberlik Çağrısı Büyük Yürüyüş’ projesi ile Çanakkale’den alınan toprak, Engelliler Derneği olarak engelli vatandaşlarımızın katılımıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza kadar iletildi. Şimdi yeni bir proje söz konusu. Proje ortaklarımızın da katkısıyla bu proje hayata geçmeye başladı. Bu projede Çanakkale’deki 20 temsilci, gittiğimiz yerlerdeki büyük katılımcılar ile birlikte Çanakkale ile ilgili sunum yapılacak. Gidilecek illerimiz Kars, Ardahan, Erzurum, Kırşehir, Nevşehir ve Sivas olarak belirlendi. Söz konusu ilçeler Şarkışla, Sarıkamış ve Hacıbektaş ilçelerine de bu program çerçevesinde gidilecek. Sayın Kültür Müdürümüzün girişimleri ile sergi salonları ve konuşma salonları ayarlandıktan sonra, konuşmalarla Çanakkale’nin önemi anlatılacak.Hem de Âşık Veysel anısına görme engelliler olarak Şarkışla’ya gidip değerli ozanımızı anacağız. Gittiğimiz il ve ilçelerde yerel saz sanatçılarla insanlara konser verecek ve Çanakkale türküsünü tekrar vatandaşlara dinleteceğiz” dedi. 
Tezel konuşmasına devam ederek , “ Dileriz Çanakkale’nin sesini daha iyi duyurmuş oluruz. Bu toprakları bize yurt eden başta kayı boyu olmak üzere Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin, Gelibolu ve Trakya’yı bize kazandıran Şehzade Süleyman Gazi’nin biliyorsunuz ki Bolayır’dada vasiyeti üzerine mezarı mevcut. Dolayısıyla şehitliklerimizi ve bu toprakları bize yurt kazandıran cihatçı kahramanları oralarda anlatmak bizim en büyük görevimiz. Onların ruhları şah olsun diyoruz” ifadelerinde bulundu.

Güzel bir projede beraber olmaktan mutlu olduklarını dile getiren  Çanakkale İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt ise, “Valimizin ve Vali Yardımcımızın, ortaklarımızın desteğiyle bu tür projelerimizdeortak olmak amacıyla güzel şeyler yapmak niyetindeyiz. Daha öncede bu derneğimizle çok güzel projelere imza attık. Kendileri ile çalışmaktan dolayı çok memnunuz ve kendilerinden gelen projelere desteklemeye gayret ediyoruz. Bu derneğimiz, şeffaf sürdürülebilir çalışmalar imza atıyorlar. Bu projenin içerisinde en başta bizi millet olma bilincine eriştiren önemli dönüm noktalarımız var. ÇanakkaleSavaşları, Sarıkamış, Kût'ül-Amâre  ve en son 15 Temmuz kahramanlık destanı bu projenin en güzel tarafı bu 4 önemli dönüm noktası. Bu bilincin pekişmesini sağlarken rahmetli Âşık Veyseli de anmış olacağız. Âşık Veysel deyince, âşıklarımız, ozanlarımız gündeme geliyor. Bu kahramanlıkları âşıklar da dillendirsin istedik.  Âşıklarda telleriyle bu sözleri seslendirecek” şeklinde konuştu.
 Proje ortağı olarak ilk başlanılacak iller olmak üzere bu illerde başta engelli vatandaşlara organizasyonda görev verileceğini ifade eden  Çanakkale İl Kültür Müdürü Kemal Dokuz, “Hepimiz bundan çok büyük keyif alacağız. Bu organizasyonlar bu illerde başta engelli vatandaşlarımızın bu faaliyetlere katılması için ve sadece engelli vatandaşlarımızın değil tüm vatandaşlarımıza açık olan bu etkinliklerde hiçbir ayırım yapmaksızın etkinliklere katılmasını istiyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla kurumumuz olarak çalışacağız. Salon ve sergi alanlarının tahsis edilmesiyle ilgili, resmi yazışmalar sürdürüyoruz. En son olarak 2018 yılının, 15 Ocak tarihindeprojenin finali Çanakkale’de yapacağız. Başta engelli ozanlarımız olmak üzere, Çanakkale ruhunu en iyi anlatan arkadaşlarımız ve sergideki yer alan fotolar olmak üzere tüm iller dolaşılıp en son ilimizde gerçekleşecek. 2018 Truva Yılı’nın hazırlıklarını sürdürürken böyle projenin gerçekleşmesinin zevkini yaşayacağız. Bu projede en önemli unsur Çanakkale ruhunu, bu topraklardayazılandestanı, bu bahsi geçen illerde bir kez daha, engellivatandaşlarımız tarafından pozitif ayrımcılık yaparak farkındalık oluşturularak hatırlatılması. Bu projeye sahip çıkan İçişleri Bakanlığımıza ve Dernekler Dairesi Başkanlığına, KültürTurizm Bakanlığımıza, Çanakkale Valimize ve Vali yardımcılarımıza, Dernekler il Müdürlüğümüze ve her şeyden öte projeyi bize tanışan Zeki Tezen’e teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
Proje kültürümüzü, özümüzü tanıtmak amacıyla önem arz ettiğini dile getiren  Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, ”Bu Anadolu kültürünün en önemli özelliklerinden biridir. Anadolu’muzun çeşitli bölgelerine gittiğimizde, gerek türkülere gerek hatıralara, gerekse tellere yansıdığını görüyoruz. Engelliler Derneğimiz projelere imza atmakta, Çanakkale’mizin ve kültürümüzün tanıtılması açısından büyük hizmetler yapmaktadır. Emeği geçen arkadaşların hepsini kutluyorum” dedi.
Damla Şener 


Kaynak: İHA