CHP’nin Adalet Kurultayı dün sabah CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başladı. Kurultay’ın Çanakkale’de yapılacağının duyulmasının ardından gelen tepkiler, kurultayın başlamasıyla birlikte daha da çoğaldı. ‘Aziz şehitlerimizi daha fazla incitmeyin’ denildi.
HDP’nin Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’ne destek vermesi ile alevlenen tartışmalar, ‘kurultaya da destek vereceğiz’ açıklamalarının ardından iyice büyümüştü. Kurultayın Çanakkale’de yapılacağının açıklanmasının ardından tüm gözler kente çevirilmişti.  CHP’nin şuana kadar 18 Mart Törenleri’ne bile katılım sağlamamasını eleştirerek, kurultay yeri olarak Çanakkale’yi seçmesini manidar bulanlar tepkilerini yüksek sesle dile getirmişlerdi. Dün sabah saatlerinde, Eceabat’ın Kocadere Köyü’nde Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başlayan ‘Adalet Kurultayı’na tepkiler şiddetlenerek arttı. 
Milli İrade Platformu, kurultaya tepkisini en şiddetli şekilde koyan isimlerden oldu. Birlik ve beraberliğin sembolü olan Çanakkale’nin, terör örgütleriyle yan yana yürüyenler tarafından görüntüsünün bozulmak istendiği vurgulandı. Şehrin bazı noktalarına da kurultay başlamadan önce pankartlar asıldı. Pankartlarda Kılıçdaroğlu ve telefon faturası ile dillere düşen CHP’li Elif Doğan Türkmen’e yüklenildi. 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Kurultayı öncesinde partililer ile Şehitler Abidesi’nde Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktıktan sonra, sembolik şehit mezarlarına karanfil bırakarak dua etti. Kılıçdaroğlu’nun fotoğraflara yansıyan bu görüntüsünü görenler, ‘Daha önceden aklı neredeymiş?’ sorusunu dile getirdiler. Yaklaşık 8 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen kurultayda, katılımcıların sürekli yüksek sesle slogan atmaları da çevredekilerin dikkatinden kaçmadı. 
Memur-Sen Şube Başkanı Suat Özen’in, Milli İrade Platformu adına yaptığı açıklamada; “Bir milletvekilinin, devlet sırrını ifşa etmesi sonucu aldığı mahkumiyet kararını protesto etmek için, sözde Adalet Yürüyüşü yapan Ana Muhalefet partisi Genel Başkanı, bu yürüyüşte kendisine eşlik edenler sayesinde amacını açık etmiş, gözler önüne sermişti. Terör örgütlerinin temsilcileriyle yan yana yürümekte beis görmeyenler, şimdi de şehitler diyarı Çanakkale’mizde sözde bir kurultay düzenlemektedir” denildi. 
SÖZDE ‘ADALET ANITI’ TEPKİSİ
Kurultay sonrası yapılması planlanan ‘Adalet Anıtı’ için de açıklamalarda bulunan Özen, İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hatırası için bir yer bulunamadığının altını çizerek; “Aldığımız bilgilere göre de, bu kurultay sonrası ilimizde Adalet Anıtı yapılmak istenmektedir. Çanakkale; bağımsızlığın en şanlı direnişi, birlik ve beraberliğin en güçlü çimentosudur. Ne yaparsanız yapın, bunu bozamayacaksınız. Bu gün adalet anıtı peşinde koşanlar; Şehitler diyarı diyerek övündüğümüz Çanakkale’mizde Cumhuriyetin önsözünü yazan 250 bin şehidimizin anısına dair şehirde bir anıt veya bir alan yoktur. 15 Temmuz’daki şanlı direnişin anısına İskele Meydanı’na 15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi ismi verilmemiştir. Ayrıca 60 yıldır Çanakkale’yi yöneten zihniyet, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anısı için de yer bulamamıştır. Şimdiye kadar yapması gerekeni yapmayanlar, sözde adalet anıtı dikerek, suya imza atıp göle maya çalmak istiyorlar. Biz buradan Çanakkale Milli İrade Platformu temsilcileri olarak CHP ye ve temsilcilerine sesleniyoruz: Adalet için anıt yapılacak yer arıyorsanız, biz size yol gösteririz, nasıl olsa yürümeye de alıştınız. İstanbul Adalet Saray'ına gidin, o anıtı makamında katledilip şehadete yürüyen Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın makamına yapın. O anıtı sizin bu gün burada demokratik bir şekilde kurultay yapmanız için, ülkemizin karanlık geceden aydınlığa ulaşması için, daha da önemlisi vatan için 249 şehidin katillerinin yargılandığı mahkemelerin önlerine yapın” şeklinde konuştu. 
Milli İrade platformu adına konuşan Özen’in kurultay ile ilgili son sözleri şunlar oldu: “Kontrollü yürüyüşünüz ve kontrollü kurultayınız ile sindire sindire demokrasiyi yaşadığımız ülkemize operasyon çekenlere, varlığımıza ve birliğimize kast edenlere baston olup, aziz şehitlerimizi daha fazla incitmeyin.”
SEN ÇALDIR KAPAT, ADALET SENİ ARASIN 
Şehrin farklı noktalarına asılan ve kimin astığı belli olmayan pankartlarda kurultaya tepkiler dile getirildi. ‘Kontrollü Başkan’ yazılan pankartlarda, "Adalet" ile "Kılıçtaroğlu" yazılarak ters yön oklarıyla gösterildi. Geçtiğimiz aylarda 1 milyon 200 bin liralık telefon faturasının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından istifası beklenen CHP’li Elif Doğan Türkmen’e de gönderme yapıldı. Pankartta, "Abla sen adaleti arama. Sen arayınca 2 trilyon tutuyor. Sen çaldır kapat, adalet seni arasın" yazdığı görüldü.

‘ATLET ile ADALET KARIŞTI’
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu; kurultayın açılış konuşmasında atletli fotoğrafına yapılan yorumlara karşılık vermesi üzerine, kurultayın seyrini değiştirdiği gerekçesiyle eleştirildi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atletli fotoğrafına yaptığı yorum üzerine, “Birileri faize karşıyım diyor. Son 15 yılda bu ülkenin insanlarının cebinden alınıp faiz lobisine verilen para 142 milyar dolar. Sabah akşam benim atletimle uğraşacağına bu parayı çiftçiye, emekliye versene” demesi üzerine, kurultayın ‘Adalet’ temasıyla alakalı bir konuşma yapmadığı gerekçesiyle ‘atlet ile adaleti karıştırdı’ denildi.  
‘Sabah akşam benim atletimle uğraşacağına bu parayı çiftçiye, emekliye versene’ diyen Kılıçdaroğlu, şu şekilde devam etti; “Devleti yöneten, FETÖ'ye dönüyor 'Ne istediniz de vermedik?' diyor. Her istediklerini verdiler. Okul, dediler; okul verdiler. Müsteşar, dediler; müsteşar verdiler. Vali, dediler; vali verdiler. General, dediler; general verdiler. Peki kardeşim, FETÖ'nün her istediğini verdin. Bu ülkenin çiftçisi istedi, vermedin. Emeklisi istedi, vermedin. Taşeron işçisi istedi, vermedin. Memuru istedi, vermedin. FETÖ ne istediyse apar topar, hepsini verdin. Sen, vatansever değilsin kardeşim. Son 15 yılda, geldiğimiz noktaya bakın. Hırsızlık, yolsuzluk yapanlar, kul hakkı yiyenler bu ülkede muteber kişi olmaya başladı. Eğer kul hakkı yemiyorsanız hırsızlık ve yolsuzluk yapmıyorsanız 'Bunlardan iş olmaz. Bunlar devleti yönetemezler. Devleti yönetmek için cin gibi olmak lazım' bu anlayışı topluma yerleştirmeye başladılar. Biz hak, hukuk, adalet derken onlarından bu algısını yıkmaya çalışıyoruz"
Kurultayın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yer olarak Çanakkale’nin seçilmesini eleştirenlere de şunları söyledi; “Türkiye’nin bütün illerinden, bütün görüşlerden insanlarımız bu topraklar yatıyor. Bu kurultayımızın Çanakkale’de olmasının bir anlamı var. Biz biriz, biz bütünüz. Biz vatanseveriz. Biz insanımızı, bayrağımızı seviyoruz. Biz görüşü ne olursa olsun bütün inşalarımızı kucaklıyoruz, kavga istemiyoruz. Kendi ülkemizde huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz. Adaletli bir ülke istiyoruz. Her insana saygı duyduğumuz gibi bu ülke için canını veren herkese şükran borçluyuz. Adalet içinde hep birlikte huzur içinde yaşayacağız. Adalet mücadelemizin temel nedeni de budur. Adalet mücadelesinin yeni başlatmadık. İnsanlık tarihi kadar eski bir mücadeledir. Bütün adaletsizliklere karşı ortak mücadeleyi birlikte götüreceğiz”.
SARAYIN 15 TEMMUZ’U: SİVİL DARBE
15 Temmuz’u fırsat bilerek 20 Temmuz’da sivil darbe yapıldığını iddia eden Kılıçdaroğlu, “Darbe girişimine karşı duran vatandaşlarımıza, parlamentoda görev yapan milletvekillerimize, hayatını kaybeden şehitlerimize, gazilerimize şükran borçluyuz. Demokrasiyi sahiplenen herkese şükran borçluyuz. Bu ülkenin insanları iki 15 Temmuz’un olduğunu unutmasın. Birincisi halkın 15 Temmuz’udur. Bir de sarayın 15 Temmuz’u var karşı çıktığımız. 15 Temmuz’u fırsat bilerek 20 Temmuz’da başka bir darbe yapanlara, o darbecilerin köküne karşıyız. İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sivil darbe gerçekleşti. Masum insanlar mağdur edildiler” diye konuştu.
Darbe girişiminin ardından haksızlıkların, engellemelerin yapıldığını ve bunları darbe olarak nitelendirdiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu ülkenin hapishanelerinde anneleriyle beraber kalan çocuk sayısı 668. Bu çocukların oyuna ihtiyacı var. Bu çocuklar hapishanede. Bu mudur adalet? Üniversitede görev yapıyorsunuz, bir gün kalkıyorsunuz kapının önüne koyuluyorsunuz. Bunun için adalet diyoruz. Sadece bu değil, görevine son verilmiyor. Ben bir üniversite hocasıyım, batıda, doğuda üniversite var, beni davet ediyorlar. Kanun Hükmünde Kararnameyle sizin yurt dışına çıkışınız engelleniyor. Bu mudur adalet? Biz buna darbe düzeni dedik. 20 Temmuz darbesini her yerde söyleyeceğiz. 20 Temmuz bir sivil darbedir.”
İnsanlık tarihinin adalet mücadeleleriyle geçtiğine dikkat çeken ve bundan sonra da aynı şekilde geçeceğine değinen CHP Lideri, “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine nasıl yaşayacağız? Adalet Kurultayımızın ana teması bu. Bunun temeli nedir? Sihirli sözcük nedir? Bunun temeli, sihirli sözcüğü adalettir. Adalet içinde, hep birlikte, huzur içinde yaşayacağız. Bizim adalet mücadelemizin temel nedeni de budur. Biz, adalet mücadelesini aslında yeni başlatmadık. Bu mücadele, insanlık tarihi kadar eski bir mücadeledir. İnsanlık tarihi, adalet mücadelesiyle geçmiştir. Bundan sonra da geçecektir” şeklinde konuştu.
 ‘BYLOCK’ MESELESİ ÜZERİNE:
Adalet arayışlarının FETÖ ile ilgisi olmayan kişilerin tutuklanmasıyla çoğaldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, hiçbir ilgisi, alakası olmayan insanların ‘ByLock’ kullanan birisi tarafından arandığı için tutuklandıklarını iddia etti. Kılıçdaroğlu konuyla ilgili; "Diyorlar ya "ByLock' kullandığı için tutuklandılar'. Hiç 'ByLock' kullanmamış, hapse girmemiş, FETÖ ile hiçbir ilgisi yok; ama 'ByLock' kullanan birisi onu telefonla aramış. Siz kalkıyorsunuz, bu gazetecileri hapse atıyorsunuz. Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Altan kardeşler, Mediha Olgun, Gökmen Ulu, Murat Aksoy, Atilla Taş, Akın Atalay, Murat Sabuncu; 150'nin üzerinde gazeteci hapiste. 150'nin üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede haktan, hukuktan, adaletten, demokrasiden söz edemezsiniz. Parayı bastıran, gücünü kullanan, siyasal arkası olanların tamamı serbest bırakıldı; ama bu örgütle yakından, uzaktan hiçbir ilgisi olmayan sadece muhalif göründüğü için hapishanelere tıkılan çok sayıda vatandaşımız var. FETÖ ile hiçbir ilgisi olmayan kişiler, hapse atılıyor; ama iktidara yakın birisi FETÖ mensubu birisine telefon ediyor. 'Operasyon yapıyorlar; aman sakın durma, kaç' diye. Bu, tespit ediliyor ve savcının iddianamesinde yer alıyor. Bunu söyleyen adamın kılına dahi dokunmuyorlar" dedi.

Eceabat’a bağlı Kocadere Köyü'nde kamp alanında düzenlenen Adalet Kurultayı öncesinde Şehitler Abidesi’nde küçük bir tören düzenleyerek dikkatleri üzerine çeken Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının, üzerinde ‘Adalet’ yazılı çelengi Atatürk Anıtı’na koyması ise çok konuşuldu. Sembolik şehit mezarlarına karanfil bırakarak, şehitler için dua eden CHP’lilere, ‘daha önce akılları neredeydi?’ şeklinde yorumlar yapıldı. 
Simge Özden-Sinem Tetik