Bu yıl kurban bayramında damızlık düvelerin kesiminin yasaklanması bazı kesimler tarafından olumlu karşılanırken bazı kesimler tarafından ise zamanlamasının yanlış olduğu konusunda görüş belirtti.  Çanakkale Damızlık Keçi ve Koyun Birliği Başkanı Ferhan Savran,
Oransal olarak dişi hayvanların kesim miktarının yüksek olmadığını düşündüğünü ancak alınan kararın son derece doğru olduğunu savundu. Savran damızlık hayvanların az olduğunu ve sürekli ithal etme durumunda olunduğunu belirterek, “Kendi elimizdeki dişi hayvanları kesmeyip üretimde kullanmak bence doğru bir karar” dedi.
 
ET FİYATLARI BELKİ BİRAZ ARTABİLİR
 
 Daha önceki yıllarda böyle bir durumun olmadığını kaydeden Savran, “Et fiyatlarını belki biraz artırabilir ama kasaplık olarak düve kesilmesine pek ihtimal vermiyorum. Genellikle erkek hayvan kurbanlık olarak seçilir. Onun yerine küçükbaşa yönlenebilirler. İnsanlar kurbanda bile büyükbaşa yöneliyorlar. Hâlbuki asıl gelenek küçükbaştır. Bu belki de küçükbaş üreticileri için avantaj olabilir. Üretim içinde olan hayvanların kesilmesinin bir anlamı yok. Dinen de bunun caiz olmaması lazım. Üretken olan bir hayvanı neden kesiyorsun? İnsan olarak et ihtiyacının karşılayacak olan canlıyı kesmek uygun olmaz tabiî ki” dedi.
 
Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise Kurban Bayramı hazırlıkları kapsamında "Dişi düve kesimine yasak getirdik, kurbanlık olarak kesimine izin verilmeyecek" diyerek kararı açıklamıştı.
 
 
 
Simge Özden
 


Kaynak: Haber Merkezi