Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2017'in ilk altı ayında Türkiye genelinde konut satışları yüzde 8.1 azaldı. Azalmanın Çanakkale'de de yaşandığını belirten emlakçılar ve vatandaşlar nedeni açıkladı. Emlakçı Aysel Olgunay, genel olarak yüzde 30-40 oranında bir azalma olduğunu belirterek, "Yabancılara verilen evler Çanakkale’de oldukça az artan fiyatlardan ötürü de konut satışları azaldı bu önümüzde ki yıllarda nasıl olur bilemeyiz ama şimdilik Çanakkale ve Türkiye genelinde konut fiyatları yüksek olması satışları düşürdü. Çanakkale de maliyetlerin yükselmesi, fiyatların yükselmesi konut satışlarını elbette düşürür” dedi.  Emlakçı Ali Dolunay ise ihtiyaç fazlası ev yapıldığı için satışların durduğunu belirterek, "Yabancılara ev verilmesi  aslında piyasayı aslında daha çok hareketlendirir ama artık insanlar ihtiyaçları gereğince ev sahibi oldu ama inşaat piyasası ev yapamaya devam etti .Bu da ihtiyaç fazlası için satışlarda düştü” şeklinde konuştu.
Çanakkale'de konut satışların oldukça düştüğünü belirten emlakçı Ahmet Ateş de nedenini şöyle açıkladı: "Türkiye'de olup biten olaylar bunu etkiliyor. Çanakkale de satışlar oldukça düştü ama bu mevsimlik diye biliriz çünkü  kış ayı geliyor. Çanakkale  de olduğundan fazla inşaat yapılıyor insanlar zamanında ihtiyaçları doğrultusunda ev aldılar ama bu seferde fazla ev inşaatları yapıldı. İhtiyaç fazlası olduğu için artık konut satışları durdu”
AŞIRI ŞEKİLDE EV YAPILIYOR
Konut satışlarındaki azalışa vatandaşlar da fazla ev yapılmasına bağladı. Mehmet Bağatır: “İnsanların alım gücü durdu ve artık maliyet yükseldi. Türkiye’de yeni iş kolları yok bu da inşaat sektörünü etkiliyor tabi. Yeni yatırımlar yok , maliyet oldukça yüksek bundan dolayı ev fiyatları yükseliyor. İnsanlar ev almak istese de nakit paraları yok .Aşırı fiyat artışı nedeniyle de alım gücü yüksek bir seviyede durdu. Örneğin ,çimentoya ,demire ,betona zam gelmesi ile inşaat faaliyetlerinin yükselmesinden dolayı artan konut fiyatlarının yüksek fiyatından dolayı ev satışlarında ciddi bir düşüş meydana geldi. İnsanlar nakit ile ilgili bir şey almıyorlar Kredi çekip  parasının %70-80 konut alıyor.Arazi satarak Çanakkale’ye gelip konut satan insan çok oldu. Ticaretin kötü gitmesi gelirin azalmasıyla da iş alanlarının azalması maliyetinde artması satışları durdurdu. Çok aşırı bir şekilde inşaat firmaları ev yapıyor ihtiyaç fazlası olması nedeniyle satışlar durması olan bir şey” dedi.
Ev fiyatlarının artmasını maliyetlere bağlayan emlakçı Birsen Boz, ise “Son zamanda  ev fiyatlarını artmasının nedeni inşaat malzemelerinin   maliyetini artmasından kaynaklanıyor. Bu da ekonomik durumu zorlamaktadır. Ev fiyatları Çanakkale de o kadar çok artmıştır ki kredi çekip almak bile vatandaş için oldukça zordur. O yüzden konut fiyatları düşmüş olabilir” açıklamasında bulundu.
Türkiye'de son zamanlarda sadece inşaat yapıldığını belirten işçi Sefa Erdoğan, "Türkiye’de beş on yıldır sadece inşaat yapılıyor. Bu nedenle de Türkiye inşaata doydu.İhtiyaç duyulmadığı için satışlar düşmüştür.Ayrıca bankaların verdiği kredilerinin faizleri de yükseldi. Bu da konut alın taleplerini düşürdü” diyerek konut satışlarının düşme nedenini açıkladı.
Damla Şener
 


Kaynak: Haber Merkezi