Çanakkale Ticaret Sanayi Odası (ÇTSO) Evinde Şamanik Takılar ve Objeler Sergisini geçtiğimiz günlerde açan Sanatçı Melek Uysal, Şamanizme olan ilgisi ve sergisi hakkında konuştu. 10 gün boyunca açık olacak sergide Melek Uysal’ın doğadan topladığı doğal taşlar ve objeler ile Şamanik takılar sergileniyor. Emekli bir Resim Öğretmen olan Uysal, takılarını yaparken ana malzemenin pamuklu ip olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra deniz kıyılarından topladığı yalosları, taşları, deniz kabukları gibi malzemeleri kullandığını belirten Uysal, “Bu objeleri birleştirerek üç boyutlu objeler ve takılar yapmayı seviyorum. Bunları kullanmaktan da çok keyif alıyorum. Enerjileri bana çok iyi geliyor. Bunu insanlarla paylaşmayı seviyorum” dedi.
 
KÖKLERİMİZE GERİ DÖNÜYORUZ
 
Köklerimize geri döndüğümüzü belirten Uysal, Şamanizme olan ilgisini tam olarak açıklayamayacağını söyledi. Herkesin kökeninde Şamanlık olduğunu düşündüğünü söyleyen Uysal, “Kendimi toprağa ait hissediyorum. Benim için toprak çok değerli. Son günlerde en çok düşündüğüm şey resimlerimde de çalışırken o fikre çok kapıldım. Tarih yaşanıyor, geçmiş yaşanıyor, bitiyor ve toprakta gizli hepsi aslında. Suyu da toprağı da ayırmıyorum. Her şey onda gizli ve biz onun üzerinde oynuyoruz ve oradan besleniyoruz. Bunu çok derinimizde hissediyoruz. Takılarımı yaparken de, objelerimi yaparken de o geçmiş canlanıyor. Resimlerim de son bir ayda çıktı. O duygu bende çok yoğun bir şekilde var. Hep geçmişten, topraktan, o geçmiş tarih ve kültürden besleniyorum”
 
ÇANAKKALE ÖZEL BİR ŞEHİR
 
2002 yılında resim öğretmenliğinden emekli olduğunu kaydeden Uysal, Samsun’da 4 yıl atölye çalışması yaptığını ancak Çanakkale’ye geldikten sonra işlerinde başka bir boyuta geçtiğini kaydetti. Sonrasında malzemelerini doğadan kullanmaya başladığını belirten Uysal, “Bu şehir özel bir şehir. Ben Çanakkaleliyim. Olmasam da bu şehir beni çok etkiliyordu. Buranın toprağı çok özel ve ben bunu çok derinden hissediyorum. Burada yaşayan insanlar bence çok şanslılar. Onun için bu sergi benim için önemli. Çanakkale’nin taşı toprağı benim kullandığım, hissettiğim yer. Gençler sergime çok ilgi gösterdiler. Rasgele gelmiş insanlar şaşırdılar. Çok güzel tepkiler alıyorum. Sosyal medyadan takip edenler oluyor, çok beğeniyorlar. Şamanizmle ilgili yalnızca takı üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Resimler de öne çıkıyor. Resimlerimi takılarımdan ayıramıyorum. Hiçbir şeyi birbirinden ayıramıyorum. Onlarla da aynı yolculuğu yapıyorum. Orada da çok basit malzeme kullandım. Kâğıt yüzeyini suluboya ile boyadıktan sonra kalemle bir arayışa giriyorum. Beni yine köklerimize, geçmişe yaşanmış tarihe götürüyor” dedi.  
 
KEMİK TOPLAYICILIĞI DÜNYA ÇAPINDA VAR
 
Şamanizm’de, dünya çapında kemik toplayıcılığın olduğunu kaydeden Uysal, kendisinin de farkında olmadan bu boyuta geçtiğini söyledi. Boynuz toplamaya başladığını belirten Uysal, “Denizin, nehirlerin taşıdığı ölmüş hayvan boynuzlarından çalışmalarım var. Boynuz sembolü Şamanizm’de çok ortaya çıkıyor. O bence bir güç sembolü. Aslına her şey ölüyor ve toprağa karışıyor. Yeniden doğuş aslında. Ben nasıl eski bir seramik, deniz kabuğunu, deniz taşını parçasını kullanıyorsam boynuzu kullanmak da çok doğal. Şamanizme ilgim ve alakam 10 yıl önce başladı. Etnik otantik olan her şeye her zaman ilgi duydum. Kültürleri ayırmadan derin hayranlık besledim. Elle yapılan her şey çok ilgimi çekti” şeklinde konuştu.
 
Simge Özden  
 


Kaynak: Haber Merkezi