Çanakkale'de aylardır devam eden deprem fırtınasının ardından önceki gün Bodrum'da da 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ana depremin ardından da 150'ye yakın artçı deprem ve bir tsunami meydana oluştu. Buradaki depremi değerlendiren Perinçek, söz konusu dalganın çapına ilişkin olarak, “Tsunaminin 10 cm olduğu söyleniliyor ama benim öngörüm şu ki, tsunami en az 30 cm'dir. Çünkü ancak o büyüklükteki bir tsunami arabaları ve tekneleri kıyıdan alıp içeri sokabilir” dedi.
 
Perinçek Türkiye'de, Japonya ve Endonezya'da olduğu gibi büyük bir Tsunami felaketi yaşanmayacağını fakat ufak ölçekli Tsunamilerin bile ciddi zararlar verebileceğini sözlerine ekledi. Perinçek, "“Tsuanami depremden sonra meydana gelir bunun küçük bir örneğini Bodrum'da yaşadık. Bodrum ve Bodrum civarında yakın zamanda daha şiddetli bir deprem beklemiyorum. Belki 10 yıl sonra meydana gelebilir fakat kısa vadede böyle bir durum öngörmüyorum. Küçük ölçekli depremler her zaman gerçekleşebilir.
Girit adasından Datça ve Bodrum'a gelen bir tektonik hat var bu tektonik hat daha sonra Antalya'nın güneyinden Kıbrıs'a gidiyor. Bu tektonik hatla ilgili olan bir deprem. Dolayısıyla bu hatta gerçekleşen deprem Aydın, İzmir yöresindeki faylarda etkili değildir.
Boğaziçi Üniversitesi istatistiklerine göre Türkiye'de son 4 yıldır deprem aktivitesi artıyor. Bu yıl depremlerin sıklığının nedeni son 3 yıl içinde gerçekleşen depremlerin sıklığının artmasıdır. Bu ne kadar devam eder bilmiyoruz. Fakat deprem ülkesi olduğumuz için tedbirlerimizi almamız gerekli. Örneğin deprem olduğunda çıkıp sahilde uyumamız tehlikedir tsunaminin şiddeti ne kadar küçük olursa olsun insanlara zarar verebilir.”

Mehmet Güler 
 


Kaynak: Haber Merkezi