CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek'in de üyesi bulunduğu
 CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu üyesi Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, göçmen sorunları ile ilgili bir açıklama yaptı.  Türkiye'de resmi rakamlara göre sayıları 3,5 milyona yaklaşan ve nüfusun yüzde 5’ini oluşturan mültecilere yönelik ihlaller son zamanlarda yaygınlaşmaya ve sistematik bir hal almaya başladığını belirten Erkek, "Özellikle mülteci kadın ve çocukları hedef alan şiddet ve sömürü dalgası giderek derinleşmektedir. AKP iktidarının Suriye’deki savaşı uzatan dış politika yaklaşımı yeni mülteci akınlarına kapı aralarken, ülkemizdeki mültecileri toplumsal hayattan dışlayan politikaları da iç barışımızı tehdit etmektedir. AKP iktidarının mültecileri sömüren, nesneleştiren ve ötekileştiren anlayışına karşı Suriye’deki savaşı bir an önce sona erdirmeyi amaçlayan barışçıl bir dış politika ve ülkemizdeki mültecilerin topluma entegrasyonlarını savunan bir yaklaşım Türkiye’nin yaşamsal ihtiyaçlarıdır." dedi.
Çağdaş bir mülteci politikası üretmeliyiz
Uluslararası kuruluşlar, dünyada evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını hatırlatan Erkek, şu açıklamalarda bulundu: "Dakikada 20 kişi mülteci konumuna düşmekte ve yapılan araştırmalar Suriyeli mültecilerin %76’sının yakın bir gelecekte ülkelerine dönmek istemediklerini ortaya koymaktadır. Söz konusu veriler ışığında yapılması gereken, çağdaş bir mülteci politikası üretmek ve bunu toplumsallaştırmaktır. Ancak bu şekilde, kirli savaşlar nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan insanların daha iyi bir yaşama ulaşma hakkını ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin iç barışını koruyabiliriz.
 
Giderek yükselen yabancı düşmanlığı ve ırkçılık, AKP iktidarının kitleleri yönlendirme aracı haline gelmiştir. Suriyeliler başta olmak üzere ülkemizdeki mültecilere yönelik düşmanca söylemler sosyal medyada sıkça yer almaktadır. Nefret suçu kapsamında değerlendirilmesi gereken ve insan onuruna aykırı olan bu söylemlere karşı yetkili mercilerin sessizliği endişe vericidir. Türkiye’deki Suriyeli mültecilere kapıyı gösterenlere, sığınma hakkının temel bir insan hakkı olduğunu, Suriye’deki savaşın uzamasından, ülkedeki tahribattan ve dolayısıyla mültecilerin geri dönebilecekleri bir evleri olmamasından Suriye’de altı yıldır bir vekalet savaşı yürüten AKP iktidarının da sorumlu olduğunu hatırlatmak isteriz. Ayrıca, uluslararası insan hakları hukukundan kaynaklanan ve tüm devletler için bağlayıcı olan geri göndermeme (non refoulement) ilkesi de devletlerin yetki alanları içindeki mültecileri risk altında olacakları bir yere göndermelerini/sınır dışı etmelerini yasaklamaktadır.  "
 


Kaynak: Haber Merkezi