Ezine, Bayramiç ve bazı köylerde hayatı felç eden sel baskınları tarımı da vurdu. Tarlalarda damlama sulama borularını önüne alıp sürükleyen sel, tarım ürünlerine de zarar verdi. Bölgede dalında bulunan birçok ürün zarar görürken, Çanakkale ve Bayramiç’in ziraat odası başkanları, yağış nedeni ile bazı ürünlerin zarar gördüğünü belirterek, bunun fiyatlara yansıyabileceğini aktardı.
Çanakkale’de sağanak yağış birçok ev ve iş yerinin su basmasına neden oldu. Yağış nedeni ile tarım ürünlerinde de zarar meydana geldi. Özellikle yağışın çok olduğu Ezine ve Bayramiç ilçelerinde pek çok ürün hasar gördü. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Bayramiç’in köylerinde yağıştan dolayı etkilenme olduğunu belirterek, Tüller köyünde 8 üreticinin bahçesinin zarar gördüğünü söyledi. Bayramiç Beyazı ve elma bahçelerinde zararın olduğunun altını çizen Pehlivan, “Bazı üreticilerimizin dere kenarındaki arazileri ve damlama boruları, su motorları hasar gördü. Konu ile ilgili Bayramiç Kaymakamlığı'na müracaatı yaptık. Hasar tespit komisyonu kuruldu. İlçe tarım yetkilileri gerekli hasar tespitini yapıyor. Bazı köylerde ve yollarda aksamalar var. Oralara da devletimiz gerekli desteği yapıyor” dedi.
 
FİYATLAR ARTABİLİR
 
Bayramiç ve Ezine ilçelerinde hasarın daha çok olduğunu kaydeden Pehlivan, “Yağıştan sonra bizler tek tek 79 muhtarlığı aradık. Ayrıca o köylerdeki temsilcilerimize ve delegelerimize ulaştık. Yağıştan, selden ve doludan etkilenen üreticilerin mağduriyeti giderilmeye çalışılıyor. Fakat üreticinin şöyle bir isteği var. Bu olaylardan sonra resmi rakamlar yayınlanıyor. Bundan sonra kredi ödemesi oluyor. Üretici diyor ki, ‘Benim mal kaybım var’ ancak üreticilerde TARSİM sigortası yok. TARSİM sigortası olmadığı için de kayıplar karşılanamıyor. TARSİM sigortasının yüksek maliyetli olması nedeni ile sigortayı da yaptıramıyorlar” dedi. Pehlivan ayrıca Bayramiç Beyazı ve elma fiyatlarında yükselmelerin olacağını, rekoltede düşüş yaşandığını belirterek, üreticinin biraz daha fazla kazanabileceğini kaydetti.
 
 
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Ezine ve Bayramiç ilçelerinde hasar tespit çalışmalarının devam etmekte olduğunu belirterek, yağışların fiyatları etkileme konusunda bir zararın olmadığını vurguladı. Yalnızca Bayramiç bölgesinde nektari denilen Bayramiç Beyazı olgunlarının hızlı yağıştan dolayı ufak tefek dökülmelerin olduğunu belirten Kaya, “Evcilerin ekili dikili alanlarında ufak çaplı da olsa zarar var. Raporlara göre yıl içinde düşen yağışın dörtte biri imiş. Ufak tefek zararlarla kurtulduğumuza şükrediyoruz. Domatesin dikili olduğu alanlarda da ufak çaplı zararlar var. Yağış biraz daha devam etseydi çok daha büyük zararlara yol açabilirdi. Su borularında bir takım zararlar var. Hasar tespit çalışmalarının hala devam ediyor. Gökçebayır, Aladağ- Karabağ arasında lokal olarak dolu yağışı görüldü. Bu da o bölgedeki ekili alanları ufak çaplı olarak olumsuz etkiledi” dedi.
 
Simge Özden
 


Kaynak: Haber Merkezi