Yayla ikliminde yetişen bu özel çeşit, kurusu kadar yaz boyunca tazesiyle de damaklarda iz bırakıyor. Salçalı, domatesli, zeytinyağlı yemeklerden kızartma, turşu, türlü ve mezelerine kadar birçok farklı tarifiyle Bayramiç fasulyesi, bölgenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Besin değerleri açısından da zengin olan taze fasulye, A, B1, B2, C vitaminleri ile çinko minerali içeriyor. Vücutta yüzde 84 oranında sindirilebilen fasulyede bulunan phasol ve phaseolin maddelerinin insülin benzeri özellikler gösterdiği, kan şekerini düşürmede ve vücuttaki asit birikimini dengelemede etkili olduğu biliniyor.
Ancak fasulye üretiminde iklim koşulları büyük rol oynuyor. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çiçeklerin zarar gördüğü, aşırı sıcak ve rüzgarlı yaz aylarında ise verimin düştüğü ifade ediliyor. Mevsim normallerine dönülen bu günlerde, kış hazırlığı yapan vatandaşlar için Bayramiç’in çeşitli köylerinde üretilen geleneksel fasulye çeşitleri yeniden tezgâhlarda yerini almaya başladı.
Bayramiçliler için fasulye sadece bir ürün değil, aynı zamanda kültürel bir değer. Çocukluk yıllarında pamuk ipliğine dizilip balkonlarda kurutulan taze fasulyeler, yörede geçmişten günümüze aktarılan en güzel geleneklerden biri olarak hafızalarda yerini koruyor.
Dilgen Beril Erken
Foto: sosyal medya