Turizm

Müze kart tarihi alana ilgiyi arttıracak

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı, Müze Kart kapsamına alındı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  müzelere olan ilginin artacağını söyleyerek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı, Müze Kart kapsamına alındı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  müzelere olan ilginin artacağını söyleyerek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin eşsiz zenginlikteki tarihi ve kültürel varlıklarının sergilendiği 300’den fazla müze ve ören yerine ziyaret olanağı sağlayan Müze Kart’ın kapsamının Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın da eklenmesiyle genişlediği duyuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde geçerli olan ve gişelerdeki hediyelik eşya dükkânları ile kafelerinde indirim imkânı sunan Müze Kart kapsamında artık Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı da yer alıyor.
 
Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Tarihî Alanı'nda bugüne kadar yalnızca biletli olarak ziyaret edilebilen Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Namazgâh Tabyası ve Hamidiye Tabyası Müzekart kapsamında dahil edildi. Bu kapsamda vatandaşlar her müze için ayrı ücret ödemeyecek tek kart ile yıl boyunca ek ücret ödemeden T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlı 300’den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek. Türk vatandaşları, yıllık 60 lira ödeyerek aldıkları Müze Kart ile Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Namazgâh Tabyası ve Hamidiye Tabyası’na ek ücret ödemeden girebilecek. Konu ile ilgili Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir açıklamalarda bulundu.

BAKANLIĞIMIZIN DA GÖRÜŞÜ VE İSTEĞİ BU YÖNDEYDİ
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye’deki tüm müzeler Müze Kart kapsamındaydı fakat Tarihi Alan Başkanlığındaki ziyaret edilen ücretli müze yerleri Müze Kart kapsamı dışındaydı. Tarihi Alan’daki müzelerin de diğer müzeler gibi Müze Kart kapsamına alınmasının doğru olacağı kanaati hakim olundu. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da görüşü ve isteği bu yöndeydi. Zaten alana gelen ve Müze Kart sahibi bir kişinin buradaki müzelere girememesi bizim için tatmin edici değildi. Biz de Türkiye’deki diğer müzelerle entegrasyon sağlayarak, alandaki bütün müzeleri Müze Kart kapsamına almış olduk. İsabetli bir karar verilmiş olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

MÜZELERE İLGİ ARTACAK
Kaşdemir, Müzekart uygulamasının başlamasıyla Tarihi Alan’a ilginin artacağını da söyleyerek, “Müze Kart sahibi herkes, daha kolay, daha imkan genişlemiş olarak gelecek alana. Örneğin, Troya Müzesi’ni gezen veya ildeki diğer müzeleri gezen kişi, bizim alandaki müzeleri de Müze Kart kullanarak gezme imkanına sahip olması buraya gelişi özendirecek ve arttıracak diye düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı birinin Müze Kart sahibi birinin de Tarihi Alan’a geldiği zaman, kart burada geçmiyor demesi bize doğru gelmiyordu. Böyle bir karar alındı, hayırlı olsun” dedi.
 
Arzu Baladur