Gündem

Okul kıyafetleri yüzde 40 zamlandı

Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler, öğrencilerle okul alışverişine çıktı. Okul alışverişinde velileri zorlayan ise kıyafet. Okul kıyafetlerin bu yıl yüzde 40 civarında artması vatandaşları zor durumda bıraktı.

 
Bu yıl okullar 9 Eylül Pazartesi açılacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmasıyla veliler okul kıyafeti almaya çıktı. Birçok vatandaş okul kıyafeti satan dükkanlara akın etti. Veliler çocuklarıyla birlikte kabinlerinde kıyafetleri sıra ile denedi.
Okul kıyafetlerine yüzde 40 zam geldi. Pek çok dükkan sahibi okul kıyafetlerine yapılan zammı velilere yansıtmamak adına az zam yapmadı ya da yüzde 10-15 arasında fiyatlarda değişiklik yaptı.
Doların yükselmesi bütün piyasayı etkilediğini ifade eden Ak Sporun sahibi Sadettin Şenol, “Okul kıyafetleri çok az zamlandı. Biz okul kıyafetlerinde kalitemizle ön plana çıkıyoruz. Bizde sadece dört tane okulun kıyafeti var. Özlem Kayalı, Cevatpaşa Ortaokulu, Ömer Mart Orta Okulu ve Opet Ortaokulu var. Cevatpaşa Ortaokulu tam takım 445 lira, Özlem Kayalı 280 lira, Ömer Mart 355 lira, Opet Ortaokulu’da eşofman takımı 180 lira olarak satılıyor. Doların yükselmesi bütün piyasayı etkiledi” diye konuştu.
Okul Kıyafetlerine  Zam Geldi
Normal de yüzde 40 gibi zam gelmesine rağmen, yüzde 10 gibi bir uygulamaları olduğunu anlatan Samet Özkan, “Tüm Türkiye’de her şeye zam geldiği gibi okul kıyafetlerine de zam geldi. Ama okul kıyafeti olduğu için bunun üzerine gelen zammı yansıtmamaya çalışıyoruz. Normal de yüzde 40 gibi zam gelmesine rağmen, yüzde 10 gibi bir uygulamamız var. Bu sene ki ürünlerde insanların alım gücü düşük olduğu için fiyatları mümkün olduğunca uygun tutmaya çalışıyoruz. İnsanlar alışverişlerini kartla ya da nakit olarak yapıyor. Kimi tam takım alıyor kimisi de parça parça alıyor. Tek tek satıyoruz takım satmak gibi bir mecburiyetimiz yok. Fiyatlarda ortalama 150 ile tam takım eşofmanla birlikte 450 lira arasında değişiyor. Okul okul farklılık gösteriyor. Ortalama ilk ve ortaokullarda kıyafet fiyatları 200 lira, liselerde daha az bir ürün olduğu için ortalama 150 lira olarak satılıyor. Geçen sene 140 lira olan okul kıyafetleri bu sene 160 lira oldu. Çok fazla üzerine koymadan fedakarlık ettik” diye ifade etti.
En Düşük 150 Lira En Yüksek 450 Lira
Yapılan zammı vatandaşlara yansıtmadıklarını söyleyen Hilmi Erkal, “1 Temmuz’dan itibaren satışlara başladık. Satışlarımız çok şükür iyi gidiyor. Halk pahalılıktan şikayetçi ama doların artmasıyla birlikte geçen seneye göre yüzde 30 ile yüzde 40 fiyatlar arttı. Ama biz bunu müşterilere yansıtmıyoruz. Yüzde 15 gibi yüzde 20 gibi ufak farklarla müşterilerimizi giydirmeye çalışıyoruz. Bizde 44 okulun Çanakkale ve ilçelerinde ki köy ve kazalarının bütün okulların kıyafeti var. Normal de tam takım okul kıyafeti 200 ile 400 lira arasında değişiyor. En düşük okul kıyafeti, 150 lira en yüksek 450 lira olarak satılıyor” dedi.

Damla Şener Okdaş