Öncelikle Narsizimin Yunan mitolojisinden sudaki yansımasına bakan ve bu yansımaya yani kendisine aşık olan ve bir ömür boyu ulaşılamayacak bir aşkın peşinde kendisini izleyerek ömrünü tüketen..

Öncelikle Narsizimin Yunan mitolojisinden sudaki yansımasına bakan ve bu yansımaya yani kendisine aşık olan ve bir ömür boyu ulaşılamayacak bir aşkın peşinde kendisini izleyerek ömrünü tüketen Narkissos’dan gelmektedir. Ömrünü tüketen diyorlar çünkü bu uğurda kendini seyrederken suya düşüp boğularak yaşamını yitiriyor. Narsizim kişinin kendine verdiği değer ve özgüvenin tutulabilecek en yüksekte tutmasıdır. Narsist bir insanın en büyük özelliği KİBİR ‘dir. Kibir ve ego’dan beslenir. Çünkü kendisine aşıktır. Kurduğu ilişkiler yüzeyseldir, bu sebeple uzun süreli ilişki kuramazlar. Çıkarcıdırlar insan kullanmayı severler . Hiç kimseden bir şey istemez siz ondan bir şey istediğinizde size kendinizi çok rahat suçlu hissettirebilir. Kendinizden eminken bir anda sizi yanılgıya düşürüp , kendinizden şüphe duymanıza sebep olur.  Bir ortama girdiklerinde herkesin ona hayran olabileceğini düşünür ve en ufak bir ilgiden büyük anlamlar çıkartabilir. Her şeyin en doğrusunu bildiğini düşündüğü için yeniliğe ve öğrenmeye açık değildir bu yüzden kendi düşüncesini de zorbalıkla kabul ettirmeye çalışır. Mesela narsist bir kişi ilişkisi bittikten sonra bile geri dönüp sizi geri almak isteyecektir. Bunun bir çok sebebi vardır. Bunlardan en önemlisi besinsiz kalmıştır. Ne demek besinsiz kalmak? İlgisiz, alakasız, sevgisiz kalmak demektir. Belki geçici ilişkilerinde içlerindeki boşlukları bir nebze olsun doldurmuşlardır. Ama hiçbir şey onlar için yeterli değildir. Hatta daha ileri gidip sizi geri istemiyor olsa bile hala  sizin üzerinizde bir etkisi olup olmadığını görmek ve sizi kontrol edebileceğini görüp kendini tatmin etmek için bile sizi geri istiyormuş gibi yapabilir. Böylelikle kendini her zamanki gibi güçlü hissedecektir. Ve bunun için bir çok yola başvuracaktır; yakınlığınıza ihtiyacı olduğunu söyleyerek, hediyeler alarak, sizi merak ettiğini söyleyerek, hiçbir şey yapmadığınız halde sizi  bencil olmakla suçlayıp kendinizi suçlu hissettirerek  ve en sonunda bu taktikler işe yaramadığında kontrolü kaybedip tehditkâr konuşarak hatta çocuklarınızı göstermemekle tehdit ederek üstünlüğünü kurmaya çalışacaktır. 
Özetle siz yetersiz ve kendi düşüncelerinizle hareket edemeyecek bir kişi değilsiniz. Bunu size o hissettirdi.  Bu efsaneler narsist insanlar tarafından yaratıldı. Ve evet narsizim bir kişilik bozukluğudur.