Üç gün önce, seçimle ilgili bir yazı paylaşmıştım. Orada, hem iktidarı hem de muhalefeti, tutum ve davranışlarıyla eleştirmiştim ...

Bu seçimi değerlendirirsek, önce  muhalefeti destekleyen basının seçimi kaybettiren gerçek etmem olduğunu unutmamak gerek. Burada konuşan kişiler, isimleri önemli değil, CHP+Bölücü Parti iş birliği bize seçimi kazandırır tavrıyla hareket ettiler. Burada, bu grup dışında kalan ve iktidarı beğenmeyen Atatürkçü, Türkçü, Milliyetçi grup ki sayıları %25 bandında duruyordu, bu kitle kendi oluşumlarından memnun değildi ve bir arayış içindeydi.
CHP'nin altı okundan birisi Milliyetçilikti. Bu onları CHP'ye yöneltebilirdi. Fakat, bilhassa Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte partinin bölücü söylemleri yönelmesi, Aralık Hareketi mensuplarına partiyi açması, parti içinden Atatürkçülerin kovalanmasıyla parti marjinal gruplara kapı aralamış oldu. Bunu, CHP basını olarak bilinen ve belediyeden beslenen basın da, doğru bir kararmış gibi kamuoyuna pazarladı. Seçim çantada keklik, diye sunuldu. Sonuç hüsran oldu.
CHP içinde milletvekili sıralarına konularak seçtirilen yetmiş kişi ise iktidarın artıkları, eski yol arkadaşları ve Cumhuriyet'le derdi olan kişilerdi. Bu durum tüm Cumhuriyetçi kişileri üzdü. Bu durum, bir tek CHP'den beslenen basın mensuplarını rahatsız etmedi. Herkes, bu palavracı basının gücüyle seçimi çantada keklik gördü.
İşte, burada da Kemal Kılıçdaroğlu, bu partinin genel başkanı benim, ben Cumhurbaşkanı olayım, diye her yolu mübah gören davranışlar içine girdi...
Aslında, tüm anketler, Mansur Yavaş 'ı %60,Ekrem İmamoğlu' nu %55, Kemal Kılıçdaroğlu 'nu da en fazla %45 gösteriyordu... Yani, muhalefet grubu gerçekten yarışabilecek ve seçilebilecek kişiyi aday olarak, Kemal Kılıçdaroğlu' nun hırsları yüzünden , gösteremedi...
CHP, bu anlamda sınıfta kalmıştır.
Bu seçimin galipleri ise:
1-Sinan Oğan oldu. Çünkü, muhalefet anketörleri ancak, %0,5 alır, diye gösteriyordu. %5'lik oyuyla gelecek için siyasi bir güç olduğunu gösterdi.
2-Meral Akşener kazandı. Siyeseten seçilebilecek aday, diyordu. Bu Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu 'ydu. Kemal Kılıçdaroğlu engelini aşamadı. Yetmiş iki saat hakaretlere maruz kaldı. Parti yönetiminde bir kişi hariç herkes geriye dönmesini istedi. Döndü. Şartı Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu' nun Cumhurbaşkanı yardımcısı olmasını sağlamaktı, bu da oldu. Bu yapılmasaydı, Kemal Kılıçdaroğlu %40 oy alır ve Tayyip Bey, Birinci turda Cumhurbaşkanı olurdu... Meral Akşener, partisinin meclise homojen olarak da girmesini sağladı... Bu yüzden seçimin bir diğer galibi de  Sayın Meral Akşener 'dir.
3- Muharrem İnce kazançlı çıktı. Beş dönem milletvekilliği yaptığı CHP'lilerin Fetö kupasıyla kendisine yaptığı saldırılar ve iftiralar karşısında dayanamadı ve istifa etti. "Alın bakalım, adamınız seçilebilir mu?" söylemiyle doğru değerlendirme yaptı. Önümüzdeki dönem, CHP için yeni genel başkan adayı olabilir. Böylece, CHP'yi de, kurucu değerlere dönüştürerek  tekrar iktidara taşıyabilir... İyi bir hatip olduğunu, ön görülerinin doğru olduğunu da gösterdi.
4-Devlet Bahçeli kazandı.
İktidarın yıpranması sonucu, buradan kayacak oylara talip oldu ve bu oyları aldı. Cumhur ittifakının parlamentoda çoğunluk olmasını sağladı.
5- Recep Tayyip Erdoğan kazandı.
Ekonomik kriz, deprem, yolsuzluk iddiaları karşısında partisini birinci parti yapmayı bildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de partisi %35 oy almasına rağmen kendisi %49 oy alarak başarılı oldu. İkinci tur seçimini de rahatlıkla alabilir...
6- Bürokrasi kazandı.
CHP, ülkeyi yirmi yıldır yöneten ve tüm bürokrasiyi dizayn eden Ak Parti'nin atadığı bürokratların, bir iktidar değişikliğinde hepsinin makamları kaybedeceğini  ve yerine yeni bir bürokrasi grubunu atayacağını ihsas ettirdi. Bu neredeyse bir milyonluk bir kitleydi. Bu bürokratlar da iktidar lehine çalıştı ve başarılı da oldular. Bu durumu ne CHP ne de belediye'den beslenen basın göremedi... Onlar, paralarını alarak goy goy siyasetini  alkışladılar. Bu da seçimi çok etkiledi...
7- CHP seçmeni, biz saygınız, ülke şöyle yönetilmeli diye üst perdeden söylem geliştirdi. Yine, iktidara oy veren  seçmen kitlesi karikatürize edildi. Bu seçmen de aslında iktidara oy vermeyi düşünmüyordu. Ancak, kendilerine karşı küçük düşürücü ve tahkir edici söylemler karşısında, sandığa gidince tekrar iktidara oy verdi... Böylece, muhalefet de seçmen kazanmada başarılı olamadı.
CHP%25, İyi Parti%10, Rengini kızıldan yeşile çeviren parti ve oluşum da %10 oy aldı.
Bunların toplamı zaten %45 ediyor. CHP kendi içine aldığı partilerin toplumda karşılığının olmadığını göremedi...Seçimi kaybedeceği zaten belli olmuştu.
Bunu herkes gördü, bir tek Kemal Kılıçdaroğlu göremedi...
Sonuç
Türkiye, çok zorlu bir sürece girmiş durumda.
Tayyip Bey, 2028'den sonra olmadığına göre, yeni bir siyasi hareket başlatılmalı, bu hareket, Atatürk, Cumhuriyet Değerleri, Anayasa'nın ilk dört maddesini içselleştirmeli, yeni bir program hazırlanmalı ve en liyakatli kişiyi liderliğine getirmeli. Reformları yapmalı, yeni bir toplum oluşturmalı, adaletli bir yapıda üretim ekonomisine geçmeli, toplumcu bir politika geliştirmeli...
Seçimin milletimize hayırlı olmasını dilerim...
******
Düşünmeye, okumaya, yazmaya ve konuşmaya devam...