Son günllerde Seccade çok gündeme geldi. İki yıl önce tarihimizde Seccade ile ilgili bir olayı kaleme almıştım.

Son günllerde Seccade çok gündeme geldi. İki yıl önce tarihimizde Seccade ile ilgili bir olayı kaleme almıştım. Bir bağlantısı yok ama bu “seccade” olayı çok gündeme gelince tekrar sizlerle paylaşmak istedim.
 
Adamın birisi, Musafa Kemal Paşa pek tanınmıyordu;bu yüzden kendisini tanıtmak için Ruşen Eşref'e mülakat verdi, gibi herzeler yumurtlamıştı...
Metin Sertbaş Kardeşim, farklı bir belge bulmuş... Hem de Osmanlı arşivinden.
Paşa, nasıl da bilinip tanınıyormuş... Hem de, neredeki başarısıyla tanınıyormuş...
Cahillere duyurulur...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
******
04.04.1918, 98 yıl önce bugün...
Mamuretülaziz Valiliği'nde bulunduğu esnada Çanakkale Zaferi hatırası olarak üzerinde Çanakkale haritası bulunan ve Mekteb-i Sanayi'de imal ettirilerek Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşalara hediye edilen üç adet seccade bedelinin Erzurum Valisi Sabit Efendi'den tahsil edilmesi.
Bâb-ı Âlî
Dâhiliye Nezâreti
Umûr-ı Mahalliye-i Vilâyât Müdüriyeti
Umumî: 6836
Hususî: 13
Erzurum Valisi Sabit Beyefendi Hazretlerine
Atûfetli efendim hazretleri
Mamuretülaziz Valiliği'nde bulundukları sırada taraf-ı âlîlerinden mahallî Mekteb-i Sanayi'ine imâl ettirilen ve üzerlerinde Çanakkale haritası menkûş bulunan üç adet halının esmânı henüz tesviye buyurulmamış olduğu bi't-tahkik Muhasebe-i Hususiye Müdüriyeti'nden ifade olunduğu Mamuretülaziz Vilayeti'nden bu kere bildirilmiş olmakla îfâ-yı muktezâsı ve nezârete malumât i‘tası siyâkında tezkire-i hulûsverî terkîm olundu, efendim.
Fî 2 Nisan sene [1]334 / [2 Nisan 1918] [02.04.1918]
Dâhiliye Nâzırı nâmına
Müsteşar
Mustafa Abdülhâlık
***
Geçen sene Sivas Valisi Muammer Beyefendi Çanakkale muzafferiyâtını tebrik için İstanbul'a bir hey’et göndermek teşebbüsünde bulunmuş ve bu hey’ete civar vilayetlerin iştirâkini de arzu buyurarak Mamuretülaziz Vilayeti'ne de bir telgraf yazmış idi. Biz de gönderilecek hey’et ile takdim edilmek için bir hâtıra olmak üzere harita ve eşkâl-i sairesini de Mamuretülaziz'de tertip ederek henüz yeni açdığımız Sanayi Mektebi'nde üç seccade başlattık. Ustaların azlığından seccadelerin imâli uzadı ve Sivas hey’eti de fazla intizâr edemeyerek hareket ettiğinden ve esbâb-ı saireden dolayı Mamuretülaziz hey’etinin gönderilmesi de te’hir edildi. Seccadenin birisi ikmâl edildiği sırada Enver Paşa hazretleri merkez-i vilayeti teşrîf buyurduğundan mezkûr seccade ile "ve yensurakallâhu nasran azîzâ" [Fetih/3] âyet-i kerîmesi yazılı bir levhayı vilayet beledî reisi vilâyet sekenesi nâmına müşârunileyhe takdim etti. Bilâhare seccadelerin ikisi de ikmâl edildi. O sırada diğer vilayetlerce yapıldığı gibi Bitlis Vilayeti'nin ve Muş Sancağı'nın istirdâtını tebriken bir tuhfe-i nâçiz olmak üzere yine sekene-i vilayet nâmına ordu ve kolordu kumandanlarına bazı hediyeler takdim olunduğu gibi mezkûr bir çift seccade de Çanakkale'de hıdemât-ı fevkalâdesi meşkûr olan Mustafa Kemal Paşa hazretlerine takdim edildi.
Şerefi büyük, kıymeti pek küçük olan ve bütün vilayetin malumâtı tahtında bulunan bu takaddüme-i nâçizî vilayet meclis-i umumîsi kabul etmiyorsa bunların bedelini bendeniz maa'l-iftihar takdime âmâde bulunduğumun arzıyla huzur-ı âlî-i nezâret-penâhîye takdim.
Fî 4 Nisan sene [1]334 / [4 Nisan 1918]
Erzurum Valisi
Sabit
BOA, DH. UMVM, 78/6
Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Muharebeleri Cilt 2 - (BOA, Yayın No: 73), Belge no:76, s.308-309