Çanakkale Savaşları üzerinde çalışmalar yaparken çok ilginç bir durumla karşılaştım.

Çanakkale Savaşları üzerinde çalışmalar yaparken çok ilginç bir durumla karşılaştım.
Güney Cephesi, Sol Taraf savaşları sırasında,asker ihtiyacı için yeni gelen askerler,Kayaltepe' de yapılan siperlerde eğitime alınıyor ve sonra  cepheye sürülüyordu.
Komuta kademesi bozulmasın ,diye bu birlikler Mürettep Alay olarak isimlendiriliyor. Sonra,ihtiyaç olunan Tümen veya Alay'a gönderiliyordu. Böyle, dört adet mürettep alay tespit ettim. 17. Alay'da böyle kurulan ve çok şehit veren alaylardan birisidir.
Ancak, 31. Alay 2. Tabur,32. Alay 1. Tabur ve Bursa Jandarma Taburu'nun oluşturduğu bir Alay da kurularak Komutanlığına Bursa Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Hasan Tahsin Bey getirilmiş ve bu Alay 5 Haziran 1915 tarihinde,Domuzdere( Çomakdere), Şehitler Tepesi ve Kerevizdere savaşlarına katılmıştır. Burada hem Kerevizdere hem de Domuzdere  savaşlarında başarılı olan ve çok kayıp veren bu Alay,10 Haziran 1915 tarihinde,Kuzey Grubuna dahil edilerek Kemikli Bölgesi'ne gönderilir.
Bu Alay, numaralandırma açısından hiç görülmemektedir.(1)
Biz,  daha çok araştırıp bazı bilgileri gün yüzüne çıkartmalıyız.
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
(1) Karataş Murat,Haritalarla Çanakkale Savaşları,Gelibolu Yarımadası Kuzey Bölgesi Kara Muharebeleri ,Nobel yayın no: 1208, Ekim 2007,sayfa 103