Metin Sertbaş arkadaşımızdan...

02.05.1921, 95 Yıl Önce Bugün.
Marmara Bölgesinde Yunan Zulmü. Bursa / Gemlik / Karacaali Köyü (Rapor.234).
Yalova / Armutlu / Kapaklı'da tek canlı varlık kalmayınca Yunanlılar Karacaali köyüne girmişler. On ile onbeş yaş arasındaki kızları seçip bir manga nezaretinde civardaki ağaçlığa götürmüşlerdir.
Bu kızlardan Aliye, Zühre, Esma, Hatice, Hurşit kızı Şerife, Tarık kızı onbir yaşındaki Emine, Murat kızı onsekiz yaşındaki Aliye, Hüseyin kızı on yaşındaki Şahende’nin isimleri heyetimizce tespit edilmiştir. Yunanlılar evlere girip evvela para ve ziynet eşyalarını almışlar, sonra köyün erkeklerini meydana toplamışlardır. Elli metre mesafede diz çöken bir manga yunanlı, bütün erkekleri öldürmüştür.
Meydanda komisyonumuzun Türk rehberi İsmail 130 ceset saymıştır. Dağa kaldırılan genç kızlar, ırzlarına geçildikten sonra tamamen öldürülmüşlerdir.
(“Kızılay” ın müracaatı üzerine yabancılardan oluşan Heyetlerin Raporlarından)
Birinci Heyet.: “İngiliz Generali Franks (Başkan), İtalyan Albayı Roletto (Asil Üye), Fransız Albayı Vick, (Asil Üye) ve Beynelmilel Kızılhaç Temsilcisi Fotoğrafçı Mr.Maurice Gheri”den kurulmuştur.
İkinci Heyet.: “İngiliz Miralayı Permer (Başkan), İtalyan Miralayı İtelli (Asil Üye), Fransız Miralayı Mitofiski, (Asil Üye)”den kurulmuştur.
Bu iki heyetin raporları Dâhiliye Vekâleti (İçişleri Bakanlığı) tarafından “Türkiye’de Yunan Fecayii”, adı altında kitap haline getirilmiş, Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak İstanbul’da Ahmet İhsan Matbaasında 1338 (1922) tarihinde basılmıştır.