Tarım ve hayvancılığın her geçen gün önem kazandığı dönemde Türkiye’de bir süre önce önemli bir proje hayata geçirilmişti. Yüksek verim ve protein oranıyla hayvan başına süt ve et üretimini artırmada etkili bir yem bitkisi olan İtalyan çimi, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Hayvanlar Ota, Güğümler Süte Doyacak' projesi, İl Özel İdaresi'nin destekleriyle hayvan üreticilerine yönelik önemli bir destek sunuyor. Toplam 48 bin kilogramlık İtalyan çimi tohumu, 10 ilçede 321 köydeki bin 104 çiftçiye ulaştırılarak yüzde 50 hibe destekli olarak 9 bin 600 dekarlık alanda ekilecek.

Proje hakkında bilgi veren Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “İlimizde 213 bin büyükbaş, 825 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunmakta olup yıllık 1milyon 5 bin  ton kuru yonca ya da eşdeğerinde kaba yeme ihtiyacımız var. 2022 yılı verilerine göre 520 bin ton kuru yonca eşdeğerinde kaba yem üretimimiz mevcut olup, yaklaşık 530 bin ton kuru yonca eşdeğerinde kaba yeme, başka bir ifade ile 363 bin dekar daha yonca veya bunu karşılayacak kaba yemi üretmemiz gerekmektedir. Karlı bir hayvancılık yapabilmek için, temel kural girdi maliyetlerinin düşürülmesidir. Bizlerde maliyeti düşürmek için hayvanlarımızın tükettiği yemi, kaliteli kaba yemi kendimiz üretmemiz gerekiyor.

Bu kapsamda 2015 yılından buyana İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar sonucunda başta İtalyan çimi, çayır mera yem bitkisi karışımları olmak üzere; yemlik soya-silajlık mısırın birlikte silaj yapılması gibi, özellikle yonca ekilemeyen susuz kuru tarım arazilerinde İtalyan çimi ekimini yaygınlaştırmak için çalışmalara devam edilmektedir. 2014 yılında 0 dekar olan İtalyan Çimi ekim alanı 2022 yılı sonunda 96 bin dekara, üretim 454 bin ton yeşil ota çıkartılmıştır. İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan projeler kapsamda üreticilerimize bakanlığımız ve Çanakkale İl Özel idaresinden sağlanan kaynakla son beş yılda 125 ton İtalyan çimi tohumu dağıtılmıştır. Bu yıl da ilçelerimizde 48 ton İtalyan Çimi tohumu %50 hibe olarak çiftçilerimize teslim edilmiş olup ekilişleri devam etmektedir. Bununla son beş yılda dağıttığımız tohum miktarı 173 tona ulaştı.” dedi.  

Sedat Uz

Foto: BHA