Türk-İş Araştırması'nın 2022 Ekim ayı sonucuna göre; açlık sınırı 7,425 TL'ye, yoksulluk sınırı 24,185 TL'ye yükseldi. Mutfak enflasyonu aylık yüzde 2,48, son 12 aylık yüzde 134,77 oranında arttı. Türk-İş'in Ekim ayı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' Araştırması'na göre, mutfak enflasyonu aylık yüzde 2,48, son 12 aylık yüzde 134,77 oranında arttı. Açlık sınırı 7,425 TL'ye yükseldi. Açlık sınırı böylece asgari ücretin 1,925 TL üzerinde oldu. Yoksulluk sınırı da 24,185 TL'ye yükseldi.
 
  Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 9,706 TL'ye ulaştı
 
Raporda "TÜRK-İŞ çalışmasının ortaya koyduğu gibi, bilhassa son bir yıl içinde aşırı yükselen gıda fiyatları bireyleri ve aileleri çok olumsuz etkiledi. Gıda fiyatlarının artmasında öncelikle yetersiz üretimin olması, tarımsal üretim girdilerinde maliyet artışları ile üretim, tedarik ve satış zinciri içerisinde orantısız fiyat değişimleri önemli rol oynadı." ifadesine yer verildi.
 Rapora göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,48 oranında gerçekleşti. On aylık değişim oranı yüzde 81,19 oldu. Son on iki ay itibariyle artış oranı ise yüzde 134,77 olarak hesaplandı.
 
 Enflasyon Ücret Sarmalına Dönüşüyor
 
Ocak ayında enflasyon oranının üzerinde zam yapılmasına rağmen, artan enflasyon ile birlikte temmuz ayında asgari ücrete bir zam daha yapılmıştı. Şimdi de yükselen enflasyon ile birlikte hayat pahalılığının daha derinden hissedilmesi ile birlikte ocak ayında enflasyon oranından bir miktar üzerinde bir zam yapılması bekleniyor. Ancak bu artışında, ocak ayında devam eden enflasyonunu yukarı doğru bir yönde etkileyebileceğini söyleyen bazı ekonomistler, hedefin çekirdek enflasyonda ve enflasyon artış hızında bir düşüşle birlikte, Üretici Fiyat Endeksinde Fiyatlarında düşüş ile ancak kalıcı olabileceğini ifade ediyor. Öyle ki bu ay açıklanan Türk-İş yaptığı araştırma verilerinde
 
 Faiz Döviz Etkisi Enflasyonu Etkiliyor
 
Son alınan faiz kararları ile birlikte, politika faizi düşerken, piyasa faizi aynı oranda düşmüyor. Faiz kararlarının döviz üzerinde geçtiğimiz aylara göre, büyük reaksiyon göstermese de artış ivmesini sürdürüyor. Bunun yukarı yönde etkilenmesi ile birlikte, TL’ düşmesi hayat pahalılığını daha da arttırıyor. 
 
 
İbrahim Akın KAZANCI