Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ezine ilçesinin sınırları içinde çok sayıda antik kent ve bağlı olarak tarihi yerler bulunuyor. Bu yüzde bölge bir cazibe merkezi. Bir çok bölgede yürüyüş yapan Çanakkale Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü, geçen hafta sonu bu bölgede bulunan antik kentler arasında bir rota oluşturdu. Araçlarla Ezine ilçesine bağlı Kayacık köyüne giden grup, ilk olarak köyden Neandria Antik Kent’ine yürüdü. Çok büyük bir alan olan bu antik kent, bakımsızlık nedeniyle geriye sadece birkaç duvar kalmış. Bu antik kentin manzarası ise muhteşem. Tepede kurulan bu alanda Bozcaada, Geyikli, Ezine ve bölgenin tamamı görülebiliyor. 

Ekip burada kısa bir dinlenme molası verdikten sonra tarihi alanda yürüyüş yaparak kuzey çıkışından Yahya Çavuş köyüne indi. Burada Yahya Çavuş Müze evini ziyaret edip kısa bir dinlemeden sonra, Antik Sütun Ocağı’na yürüdü. Çok sayıda sütunun bulunduğu alanda bu sütunlerın nasıl yapıldığı merak konusu. Burada yapılan sütunlar daha sonra çeşitli yöntemlerle Dalyan köyüne kadar götürülüp buradaki limandan antik kentlere götürüldüğü biliniyor.  

Buradan da Alexandria Troas Hamamı ve Ören yerine gitti. Bu bölgede bu kadar antik kent ve bağlı tarihi alanları olması kulüp üyelerini de şaşırttı. Özelikle Alexandria Troas Hamamının içinde bulunduğu durum içler acısı.

Ekip daha sonra Dalyan köyüne gitti. Köyün hemen yanında bulunan ve deniz içinde yer alan tarihi sütunları da gördükten sonra us kısma yürüyerek dünyada sadece 8 tane bulunan ve birisi bu bölgede yer alan Pembe Göl veya Kalpli Göl diye adlandırılan Göl turu yaptı.

Yaklaşık 10 kilometre yürüyen ekip, yürüyüşlerini göl ziyareti ile sonlandırdı. Daha sonra köyde kendilerini bekleyen araçlarla Çanakkale’ye dönüş yaptı.

Mehmet Güler