Eser hakkında Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan; ‘’Assos'ta çok sayıdaki sarnıçları biliyoruz ancak anıtsal bir çeşme yapısına ilk kez rastlıyoruz’’
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyündeki tarihi antik kenti olan 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde yılın devam eden kazılarda, tarih gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Asoss Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında 25 kişilik ekiple devam eden, Assos Ören Yeri’nde bu yıl Helenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında kazı çalışmalarına devam edildi. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve bir firma tarafından destekleniyor. 

‘’Assos'ta çok sayıdaki sarnıçları biliyoruz ancak anıtsal bir çeşme yapısına ilk kez rastlıyoruz’’
Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan Roma dönemine ait 23 asırlık 2 bin 200-2 bin 300 yıllık olduğu çeşme hakkında; "Agoranın doğu kenarındaki kalıntının uzun yıllardır işlevi bilinmiyordu. İlk tespitlerimize göre, görkemli bir çeşme yapısı olduğunu öğrendik. Assos'ta çok sayıdaki sarnıçları biliyoruz ancak anıtsal bir çeşme yapısına ilk kez rastlıyoruz. Kent mimarisi açısından oldukça önemli bir yapı. Arazi çevresinde yapılan kazılarda bulunan eserlerin çalışmaları devam etmekte. Milattan önce 2. yüzyılda inşa edildiğine göre yaklaşık 2 bin 200-2 bin 300 yıl öncesinde inşa edilmiş bir çeşme olarak karşımıza çıkıyor." dedi.
 
Boğaz Haber Ajansı (BHA)