Eceabat CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şinasi Tınaz’ın GESTAŞ Kilitbahir iskelesinin tehlike saçtığını ifade etmesinin ardından Kilitbahir Köyü Derneği Başkanı Mesut Yıldız açıklama yaparak söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısın gündem dışı konuşan Ali Şinasi Tınaz’ın Kilitbahir iskelesi ile ilgili söyledikleri damga vurdu. Kilitbahir İskelesinin zaman içinde deforme olmasıyla iskeleyi kullanan yaya ve araçların tehlikeye gireceğine ifade eden Tınaz, iskele üzerinde çatlakların olduğunu ve GESTAŞ gemisi iskeleye yaklaştığında yoğun bir sarsılmanın hissedildiğini ifade etmişti.

Liman Başkanlığı tarafından Kilitbahir iskelesinin uygun olup olmadığını bildiren herhangi bir teknik çalışma yapmadıklarını ifade eden Eceabat CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şinasi Tınaz, mecliste , “Kilit bahir Köyünde bulunan, halihazırda GESTAŞ A.Ş. tarafından kullanılmakta olan iskele ve rampalar, GESTAŞ A.Ş. tarafından kullanılmadan önceki süreçte özel bir şirket olan Alınteri Firması tarafından bu dönemde faaliyet gösteren gemilerin makine gücü ve kapasitesi doğrultusunda yapılmış bulunmaktadır. Rampalar yapılırken deniz suyunun ilgili sahadaki derinliği yaklaşık 2-2,5 metre dolaylarında bulunmaktaydı. GESTAŞ A.Ş. faaliyete geçtiği tarihten itibaren ilgili iskele ve rampalar kullanılmaya devam etmektedir. Ancak faaliyette geçen süre, DLH'y e ait bir adet kazar ve iki adet duba tipi geminin taş ve kum temizliği için yapmış olduğu faaliyetler neticesinde ve de sığlık olan kum dolgunun kazılarak deniz suyu derinliğinin 6 metreye çıkarılmış olup, bu faaliyetler gösterilirken doğru tekniklerin uygulanmadığı kanaatindeyiz. Zira hâkli hazırda ilgili rampalara yanaşmakta olan üç adet geminin makinelerinin de güçlü olması, yanaşıp kalkarken pervane sularının mevcut betonların altındaki taşları oyarak deniz suyu derinliğini artırmakta olduğu, gemilerin yanaşıp kalkması esnasında iskelelerin sallanmaya başlamış olduğu tarafımızdan fark edilmiştir. Akabinde yüzeyde bulunan betonlar çatlamaya başlamış olup güvenlik zafiyeti oluşmuştur. İlgili iskele ve rampaların hem rutin kullanılma yoğunluğu hem de turizm sezonunda yoğunluğun arttığı göz önüne alınırsa işbu iskelede beton bloklar üzerinde pek çok zaman 20-30 adet motorlu araç ve yoğun bir yaya trafiği oluşmaktadır. Bu araç ve yaya trafiğinin artabileceği de öngörülmektedir. Deniz suyu derinliği, temelin aşınması, yüzey betonlarının çatlaması ve iskelelerin kullanımı esnasında oluşan ağırlık nedeniyle telafisi mümkün olmayan can ve mal güvenliği rizikolarının ortaya çıkmamasını teminen gerekli çalışmaların yapılarak ilgili iskele ve rampaların güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Kaldı ki GESTAŞ’a ait arabalı gemilerin mevcut rampalara yanaşması için Liman Başkanlığı’nda hat izni almaları gerekmektedir. Mevcut gemilere hat izni veren Liman Başkanlığı iskelenin uygun olup olmadığını bildiren herhangi bir teknik çalışma yapmamıştır. Daha sonra iskelelerde çökmeler oluşmuştur. Taşeron bir firma tarafından yapılan göz boyama işlemi de fayda vermemiştir. Kilit bahirdeki çöken mevcut rampalar ile ilgili olarak Valimize bu konuda bilgi verilmediğini tahmin ediyorum”  ifadelerini kullanmıştı.  

‘’BU AÇIKLAMALARI HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL ETMİYORUZ’’
Kilitbahir Köyü Derneği Başkanı Mesut Yıldız, konu ile ilgili Tınaz’ın söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden bir basın açıklaması yaptı. Yıldız’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı;
‘’07.07.2021 tarihinde basına yansıyan "İSKELEDE BÜYÜK TEHLİKE" başlıklı İl Özel İdaresi Temmuz ayı ilk birleşimde söz alan Ali Şinasi Tınaz, Kilidülbahir Köyü İskelelerinin tahribatına ilişkin açıklamalarda bulunmuştur. Çıkar amacı güden, rant sağlamaya, bir takım çevreleri kollamaya yönelik olduğunu değerlendirdiğimiz bu açıklama, çok üzücü olduğu gibi, köyümüzün büyük bir çoğunluğunu bünyemizde bulunduran Kilidülbahir Köyü Derneği görüş, düşünce ve fikirlerini yansıtmamaktadır.
Şöyle ki; Derneğimiz köyümüzü güzelleştirmek, geliştirmek ve kalkındırmak amacı ile insanlara doğru bilgi vermek, devletimizin kanun ve nizamlarına uygun olarak davranmak, köyün ve köy halkının yararına projelere destek vermek amacıyla kurulmuştur.

Ali Şinasi Tınaz'ın yaptığı açıklamalar, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan bu yanıltıcı, çıkar ve rant sağlamayı hedeflediğini değerlendirdiğimiz açıklama, daha önce de YouTube kanalında yayınlamış olduğumuz Köyümüz Sesi programımızdaki açıklamalarımız doğrulayarak bizleri haklı çıkarmıştır.

Öncelikle köyümüzde her yaz döneminde ve belli zamanlarda gemi trafiği yoğunluğu doğal olarak yaşanmaktadır. Çanakkale halkının firması Gestaş'ın bunlara çözüm yolu aradığından ve ürettiğinden hiç şüphemiz yoktur. Köyümüz, Boğazın en dar noktasında bulunmakta ve iki kıtayı en kısa sürede geçebilecek konumda yer almaktadır. Köyümüzün tarihi bir alanda olması nedeniyle yol genişlemesi yapılması ancak uzun süreli projeler ile mümkün olabilecektir. Araç yoğunluğunu eritmek, düşük araç kapasiteli küçük gemilerle yapılan seferlerden ziyade; bu gemilere ek olarak neredeyse iki kat daha fazla araç taşıyan büyük gemilerle sefer yaparak daha mümkün olmaktadır. Bu trafik sorununu hızlı bir şekilde çözmeye yardımcı olmaktadır. Nitekim, Gestaş da bu yönde adım atmış ve büyük gemilerle sefer yapıldığındaki trafik durumu gözle görülür bir şekilde fark edilmiştir.
Yapılan açıklamada, bahsi geçen firmanın iskeleyi yaptığı belirtilmektedir. Köylere yapılan yatırımlar, köy halkının parasıyla yapılmıştır. İskeleler de zamanında köyümüz halkının parasıyla yapılmıştır.
Hiçbir teknik araştırma yapılmadan ve sorup soruşturulmadan yapılan bu açıklama, tamamen yanlış ifadelerle dolu bir açıklamadır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde, Kilitbahir İskelesi'nin zamanında herhangi bir teknik veriye dayanmadan, hiçbir mühendis ve mimar tarafından bakım ve denetimi yapılmadan, gelişi güzel yaptırılmıştır. Yılların vermiş olduğu yorgunlukla da gün geçtikçe işlevini yitirmiştir. Kilitbahir Köyü İskelesi, Gestaş tarafından, mimar, mühendis, teknik ekipler denetimi ve kontrolünde yenilenmekte, bakım onarımı yapılmaktadır.

İskelemizin bölgeye yakışır bir şekilde yenilenmesi de söz konusudur. Esas can ve mal güvenliği tehlikesi, zamanında gelişi güzel yapılan iskelenin, bu tarz bakım, onarım, tadilat işlerine girmemesiyle doğacaktır. Köyümüze yatırım yapılmasını istemeyen çıkar ve raht sağlamayı kendisine ilke edindiğini düşündüğümüz kişi ve kişiler, her zaman olduğu gibi halkımızı yanlış yönlendirmenin delaleti peşine düşmüşlerdir. Hem trafik sorununu dile getirip, hem de trafik sorununu ortadan kaldıracak çözüm yollarını tıkamak ve bu yönde açıklama yapmak, tamamıyla halkı yanıltmaya yöneliktir. "Gestaş'a ait arabalı gemilerin mevcut rampalara yanaşması için Liman Başkanlığı'ndan hat izni almaları gerekmektedir" şeklindeki diğer açıklama da, tarafını ve amacını belli eden bir tutumdur. Bu ifadeyi kullanan kişi ve kişilerin öncelikle, yıllardır Kilitbahir-Çanakkale arasında sefer yapan motorların 'Denize Elverişliliğe' uygun olup olmadığını (Türk Loydu, Rina vb...) araştırmalarını, denetlemelerini yapmasını isteriz. Bir tarafta düzenli olarak bakım süreçlerinden geçirilen, daha konforlu ve daha fazla araç kapasitesine sahip olan Çanakkale halkının kendi gemileri, diğer tarafta bakımsız kiralık gemiler bulunmaktadır. Bu şekilde açıklamalarla, kimlere rant sağlamaya çalışıldığı açık ve net bir şekilde ortaya koyulmaktadır. Kilitbahir Köyü Derneği Başkanı olarak, köyümüzün güzelleştirilmesi, geliştirilmesi ilkemize ters olan ve gerçeği yansıtmayan bu açıklamaları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu açıklamalarda bulunan kişi ve kişileri, birlik beraberlik içerisinde hiçbir rant ve çıkar amacı gütmeden köyümüzün güzelleşmesini, gelişmesini ve kalkınmasını sağlayıcı projelerde destek olmaya davet ediyoruz. Kilitbahir Köyü Derneği olarak, bu açıklamaları yapan, yaptıran ve ışık tutanları kınıyoruz’’.
 
Bünyamin Nami Tonka