Bu sene 106. yıldönümü olan Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları için 18 Mart Şehitleri Anma Günü, programın detayları açıklandı.

Türk tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüne sayılı günler kaldı. Kısıtlı imkanlarla dünyanın en büyük güçlerine karşı koyan Türk ordusu, tam 106 yıl önce ‘Çanakkale Geçilmez’ dedi. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106'ncı yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü, her yıl kapsamlı büyük bir tören ile gerçekleşiyordu. Bu yıl ise Koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek.  Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106'ncı yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla gerçekleşecek tören programı açıklandı. 
Koronovirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşecek tören 3 ayrı programdan oluşacak. Cumhuriyet meydanında başlayan tören, Şehitler Abidesinde 81 Genç 81 Bayrak Programı ile son bulacak.

3 AYRI PROGRAM
Çanakkale Deniz Zaferi töreni Çanakkale Cumhuriyet Meydanında başlayacak.  Tören, 18 Mart sabahı saat 10.00'da, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayacak. Tören Programının Arzından sonra Çelenkler sunulacak. Altın Madalyanın Bayrağa Toka edilmesinin ardından 10.15’te 21 Pare Top Atışı yapılacak. Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Bayrağın Göndere Çekilmesi ile tören 10.25’te son bulacak.

TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ YAPACAK
Tarihin en kanalı savaşlarından biri olan ve ‘Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı 33 bin 490 hektarlık Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki; Çanakkale Savaşları'nda şehit olan askerler anısına yaptırılan Şehitler Abidesindeki tören saat  12.00’de Tören Programının Arzı ile başlayacak. Çelenklerin sunulması, Saygı Duruşu, Saygı Atışı ve İstiklal Marşı Eşliğinde Bayrağın Göndere Çekilmesi, Günün Anlam ve Önemini Belirten Konuşma ve Çanakkale Şehitlerine Şiirinin Okunmasının ardından saat 12.30’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Kültür ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop  günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştirecek. Protokol konuşmalarının ardından devam eden törende saat 13.00’te Çanakkale Savaşında şehit düşen kahraman Mehmetçikler için dua edilecek.  şehitliklere karanfil bırakılması ve Şehitlik Defterinin İmzalanması ile devam eden törende Protokol,  Çanakkale Savaşları Mobil Müzesini gezip deniz tarafındaki seyir alanına intikal edecek. Saat 14.00’da Çanakkale Boğazında Deniz Kuvvetleri Geçit Töreni Sonrasında “Türk Yıldızları” Gösterisi gerçekleşmesinin ardından Çanakkale Şehitler Abidesi Tören Programı sona erecek.

7 GENÇ TARAFINDAN 7 BAYRAK TESLİMİ
Çanakkale Şehitler Abidesi Tören Programının ardından günün üçüncü programı olan Çanakkale Şehitler Abidesi 81 Genç 81 Bayrak Programı saat  15.00’te Tören Alanında Yer Alınması ile başlayacak. 7 Genç Tarafından 7 Bayrak Tesliminin gerçekleşmesinin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı Eşliğinde Bayrakların Göndere Çekilmesi ile saat 15.15’te programların sona ermesi planlanıyor.

Damla Şener Okdaş
Foto: ARŞİV