Asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulunan Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, yapılacak zammın beklentileri karşılayacak ve ülke gerçeklerine uygun düşecek nitelikte olması gerektiğini söyledi.

Vedat Yılmaz asgari ücretin sosyal bir hak olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek; “Asgari ücret, gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek için kullanılması gereken temel bir sosyal politika aracıdır” dedi.

Asgari ücretin bir pazarlıktan ziyade işçilerin onuruna yakışır bir şekilde yaşayacağı gelir olarak belirlenmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Asgari ücret çalışan ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret olmalıdır. Ülkemiz pandemi koşulları sebebiyle olağanüstü bir dönem geçirmektedir. Hükümetimiz çalışma hayatına yönelik önlem ve tedbirleri hayata geçirmiştir. Ancak bazı sektörlerde çalışanların mağdur olduğu, iş ve gelir kaybı yaşadıkları kritik bir süreç yaşanmaktadır. Askeri ücret belirlenirken bu mağduriyetleri giderecek, toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiği göz önüne alacak, aile yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde belirlenmesi temel ısrarımız ve talebimiz söz konusudur” ifadelerini kullandı. 

İyileştirme refah paylarının eklenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz şöyle devam etti; “Hak –İş olarak, Asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca asgari ücret belirlenirken yılsonunda gerçekleşen enflasyon oranları dikkate alınmalı ve bu oranın üzerine iyileştirme ve refah payı ilave edilmelidir. Konfederasyonumuz, gelir dağılımının adil bir şekilde gerçekleşmesine yönelik olarak bireylerin gelirlerine, harcamalarına ve servetlerine vergiye tabi tutulması konusunda her türlü çalışmayı desteklemektedir. Bu çerçevede asgari ücretin vergi yükünün kaldırılmasını, ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf olmasını talep etmekteyiz . Emeğin en kutsal olduğu salgın döneminde toplumun refahını sağlamak ve çalışanların gelir düzeyini arttırmak için asgari ücretin belirlenmesine ilişkin ilke ve prensiplerin hayata geçirilmesinin önemine inanmaktayız.”