GDO’lu ürünlerin hayatımıza girmesi ile beraber sağlıksız bir nesil yetişmeye başladı. Bunun önüne geçmek için Çanakkale Belediyesi tarafından atalık tohumlar hayata geçirildi. Bu tohumların yaygınlaşması için de şenlik düzenleniyor. Şenlik Halk Bahçesi’nde yapıldı. Şenliğe, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Milletvekili İsmet Güneşhan, eski Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, STK temsilcileri, kooperatif yöneticileri, ziraat odası başkanları ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Şenlik, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra protokol stantları gezdi. Burada bir açıklama yapan Başkan Erkek, ilk başlarda 30 olan tohum çeşidinin şimdi 150’ye ulaştığını belirterek, “2017 yılında Tohum Sandığımız açıldı. Tohum Sandığımız ile birlikte iyi tarım uygulamaları da başladı. Belediyemiz aynı zamanda ücretsiz toprak analizi yapıyor ve bizim bunu daha da yaygınlaştırmamız gerekir. Ücretsiz zeytinyağı analizi yapılıyor. Bunların yanında tıbbi ve aromatik bitkiler üretim alanı, üretici ve kooperatif pazarı, ürünlerimize coğrafi işaret alma gibi çok önemli tarım uygulamaları Tohum Sandığı ile başladı. Ben Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan nezdinde Tohum Sandığının kurulmasında ve sonraki çalışmalarında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılması, sağlıklı, temiz gıdalara sağlıklı koşullarda ulaşabilmek büyük önem taşıyor. Bu çalışmalar ise bunlara ciddi katkılar sunuyor. Tohum Sandığı açıldığında 30 olan tohum çeşidimiz bugün 150’ye ulaştı. Takas ve bağış yöntemi ile tohum çeşidi her geçen gün zenginleştiriliyor. Bugün buraya birçok 20 belediyeden katılım var. Kendi yöresel tohumları ile geldiler. 5’inci yerel Tohum Takas Şenliğimizin Çanakkale ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Yerel Tohum Takas Şenliği’nde söyleşiler düzenlendi, ardından orkestra konseri ile devam etti. Bir çok etkinliğin yer aldığı şenlikte domates, biber, patlıcan ve lavanta fideleri dağıtıldı.

Tuba Demirtaş

Foto: Belediye