AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yıkılma tehlikesi yaşayan sosyal konutların bakanlık tarafından “riskli bölge” ilan edildiğinin müjdesini vermiş ve bundan sonra belediyenin devreye girerek bölgede kentsel dönüşüm yapması gerektiğini söylemişti. Bu açıklamaların ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise bilgi karmaşası olduğunu ifade ederek, sosyal konutların riskli bölge ilan edilebilmesi için Cumhurbaşkanı'nın Kararname yayınlaması ve bunun Resmi gazetede yayınlaması gerektiğini belirterek, böyle bir kararın olmadığını ifade etti. Turan’ın açıklaması ile sevinen sosyal konut sakinleri, Başkan Gökhan’ın sözleri ile sevinçleri kursaklarında kaldı. Yaklaşık 8 yıldır kentsel dönüşüm bekleyen sosyal konutlar yine ortada kaldı.
 
Türkiye’nin birçok bölgesinde deprem meydana gelirken, çürük binalar gündeme geliyor. Merkezdeki en çürük binalar ise kuşkusuz İsmet Paşa Mahallesi Çataltepeliler Derneği arkasında bulunan ve büyük bir alanı kapsayan sosyal konutlar. Bölge 8 yıldır kentin gündeminde. Artık dayanıksız olan olası bir depremde yıkılma ihtimali olan bu konutların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması için çalışma başlatılmıştı. Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan çalışmaya konut sahiplerinin yüzde 97 si onay vermişti. Hata bazı projeler hazırlanıp 2016 yılında konut sahiplerinin beğenisine sunuldu.
 
TURAN TOPU BELEDİYEYE ATTI
Daha sonraki süreçte ise buradaki kentsel dönüşüm unutuldu. Bölgede yaşayan vatandaşlar da geçen süre içinde bölgenin durumunu sordu. Her depremde yürekleri ağızlarına gelen burada kalan vatandaşlar, artık soruna bir çözüm isteniyordu. Geçen üzün sürenin ardından vatandalar umudunu kestiği dönende güzel haber Ankara’dan geldi. Çanakkale Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan stratejik plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmişti. Küçük sanayi, sosyal konutlar ve Fevzi Paşa mahallesinin bir bölümünün de içinde bulunduğu stratejik planda sosyal konutlar “riskli bölge” ilan edildiği açıklandı.
Merkezde bulunan depreme dayanıksız 980 konut için düğmeye basıldığını AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan yaklaşık 10 gün önce açıklamıştı. Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sosyal konutları ‘riskli alan’ ilan ettiğini duyurmuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Çanakkale’de çok eski yıllarda yapılan sosyal konutlar var. Burasının depreme karşı dayanıksız olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili de belediye, Çevre Müdürlüğü, diğer kurumlar çalıştılar ve burasının kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz. Bundan sonra belediye kendi işini yapacak ve hangi bina yıkılacak, hangi zamanda yıkılacak, hangi yerde ne yapılacak, hangi çalışma yapılacaksa bakacak. Biz yine emrindeyiz, iş yapılsın yeter ki. Ama sosyal konutlardaki işin esası belediyenin adım atması. Çünkü bakanlık kendine ait olan alanı inceledi, izinleri verdi onayı da verdi. Bundan sonra belediye adım atacak, biz de omuz vereceğiz” diye konuştu.

BAŞKAN GÖKHAN: BİLGİ KARMAŞASI VAR
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yapılan bu değerlendirmelerin ardından Çanakkale Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nda gündem dışı konuşma yaparak sosyal konutlar hakkında açıklamalarda bulundu. Yaptığı değerlendirmede, “Bülent Turan diyor ki; riskli alan işi tamam top belediyede. Şimdi burada bilgi karmaşası var. Ben bunlara bir açıklık getireyim öncelikle. Riskli alan ilan edilebilmesi için Cumhurbaşkanı'nın Kararname yayınlaması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız diyecek ki; şu alanda şu parseldeki bölgenin riskli alan ilan edilmiştir demesi gerekiyor. Şuan da Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanmış Resmi Gazetede yayınlanmış bir karar bulunmamaktadır” demişti.

Gökhan,"Tam bu arada; Bülent Turan diyor ki; ‘riskli alan işi tamam top belediyede’ Şimdi burada bilgi karmaşası var. Ben bunlara bir açıklık getireyim öncelikle. Riskli alan ilan edilebilmesi için Cumhurbaşkanı'nın Kararname yayınlaması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız diyecek ki; ‘şu alanda şu parseldeki bölgenin riskli alan ilan edilmiştir’ demesi gerekiyor. Bu bir polemik konusu değildir; ben size süreci anlattım. Şuan da Cumhurbaşkanlığınca yayınlanmış Resmi Gazetede yayınlanmış bir karar bulunmamaktadır. Bülent Turan depremden hemen sonra, ‘Burada belediye gereğini yapsın, biz her şeyi yaptık’ demiş. Evet belediye gereğini yapıyor. 2017 yılı hatta daha öncesinden beri yapıyoruz ama en son 2018 senesinden 30 Ocak tarihine kadar hemen hemen her ay talebimizi yinelemişiz. Bakanlık bizden 3 ay içerisinde Strateji belgesini hazırlamamızı isterken; biz konunun aciliyeti olduğunu, belge hazırlanana kadar işlemlerin başlatılmasını istemişiz, bakanlık olur vermemiş. Strateji belgesini İl Müdürlüğü ile birlikte hazırladık. İl müdürlüğü de konunun önemini bildiğinden onlarda çok çaba harcadılar. 10 Temmuz 2019 günü istenen Strateji Belgesini hazırlayarak bakanlığa sunduk. Bakanlık son olarak 28 Ocak Salı günü hazırladığımız Strateji Belgesini kabul ettiklerini bildirdi. Yani istedikleri belgeleri tamamladığımızı kabul etmişler. Madem kabul ettiniz 30 Ocak tarihinde burayı riskli alan ilan edin demişiz. Ona da henüz yanıt gelmedi. Yani ortada henüz Sosyal Konutlar Bölgesi için ilan edilmiş bir Riskli Alan kararı bulunmamaktadır” demişti.

YİNE ORTADA KALDI
Yaklaşık 6 ay önce belediyenin devreye girmesi ile umutlanan sosyal konut sakinleri, evlerinin yerine yapılacak projeyi bile seçmişti. Çürük evlerden çıkıp güvenli konutlara kavuşacaklarını sanan vatandaşlar, daha sonraki süreçte verilen sözlerin yerine getirilmediğini gördü. Artık kaderlerine terkedildiklerini düşünen vatandaşlar AK Parti Grup Başkanvekili Turan’ın açıklamaları ile bir kez daha umutlandılar. Başkan Gökhan’ın açıklamaları ile sevinçleri bir kez daha kursaklarında kaldı. Şimdi bölgenin durumu ne olacağı bilinmezken, sosyal konutlar bir kez daha ortada kaldı.

Mehmet Kuzey