Hem dinimizde hem de gelenek ve göreneklerimizde Ramazan’ın yeri çok farklı.  Ramazanın diğer aylardan ayıran sadece oruç tutulması değil. Orucun yanında birçok gelenek ve görenek de hayata geçiriliyor. İslam aleminde olduğu gibi Çanakkale’de de birçok etkinlik yapılır ve gelenek görenekler hayata geçiriliyordu.
Çanakkale’de ilk defa bu kadar sönük bir Ramazan ayı geçiriliyor. Bir haftayı geride bıraktığımız bu mübarek ayın sanki hiç kente gelmedi izlenimi çıkıyor. Daha önce hemen her mahalledeki cadde ve sokaklarda iftar sofraları kurulurdu. Bu yıl pek rastlanmayan bir durum. Mahallelerde böyle bir etkinlik yok. Kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan bu etkinlikler bu yıl resmen ara verilmiş gibi.

ŞİRKETLER DE BIRAKTI 
Bunun yanında artık şirketler de çalışanlarına iftar programı yapmıyor. Daha önce her yıl Ramazan ayında birçok şirket çalışanlarına iftar programı düzenlerdi. Bu programlara aileleri de davet ediliyordu. Bu yıl  şirketler de buna programlara ara verdi. Aynı şekilde akrabalar, komşular ve iş arkadaşları da bir birlerini iftara davet ederdi.  Bugünlerde buna rastlamak zor.

HACİVAT KARAGÖZ DE YOK
Ramazanda en çok dikkat çeken ise sokak eğlenceleri. Kurum ve kuruluşlar tarafından birçok mahalle, meydan ve kordonda eğlenceler düzenlenirdi. Her yaşta vatandaşlara hitap eden bu eğlencelere talep oldukça fazlaydı. Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan aylarında vatandaşlar iftardan sonra kendini bu eğlence mekanlarına atardı. Mekanlarda vatandaşlar düzenlenen etkinliklerde eğlendikten sonra gece geç saat evine dönerdi. Çanakkale’de artık bu etkinlikler de pek rastlanmıyor. Tüm bu yapılanmayanlardan dolayı vatandaşlar “Nerede o eski ramazanlar” diyor.
 
SORUN EKONOMİ
Şimdiye kadar sayılan tüm bu sorunlara hem yetkililer hem de vatandaşlar ekonomiyi sebep olarak gösteriyor. Özellikle gıdadaki pahalılık iftar programlarının iptaline neden olduğu ifade ediliyor. Kurum ve kuruluşların ekonomik sıkıntı çekmesi de etkinliklerin ikinci plana bırakılmasına neden olduğu aktarıldı.

Muzaffer Cirtel