Ülkemiz, iki binli yıllara kadar, tarım üretimi açısından kendi kendisine yeten ülkeler arasında bulunuyordu.

Ülkemiz, iki binli yıllara kadar, tarım üretimi açısından kendi kendisine yeten ülkeler arasında bulunuyordu. Nüfus artışı ve yoğun göçler sonucu üretimi artırmada geriye düştük ve tarım ürünlerini ithal eder duruma geldik.

 

 Bunun yanında, doğal gübre kullanılarak yapılan üretimde, doğal gübrenin bilinçsizce kullanılması ve pestisit artıkları, çevre problemlerini de oluşturmaya başladı. Bilhassa Marmara Denizi'nin bir iç deniz yapısında olmasından dolayı, hem gübre hem de pestisitler(tarım ilaçları) bilinçli olarak kullanılmadığı için  yağmur sularıyla birlikte denizlere ulaşmakta ve doğal su dengesinin bozulmasıyla da müsilaj ve su kirliliği facialarını yaşamış olduk.

 

Biz, planlı ve kontrollu bir tarım için gereken her şeyi yapmalıyız.

Burada yapılması gereken şey, önce arazilerin üretim için hazırlanmasını sağlamamız gerekir. Hazırlanan araziler, tohumla buluşturulmalı, yabancı bitkiden arındırılmalı, bitkinin gelişmesi ve üretim artışı için bilinçli gübre kullanılmalı, bilinçli ilaçlama yapılmalı ve yine, bilinçli bir hasat kaldırma yapılarak tarım ürünleri tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılmalıdır.

 

Bu aşamalarda, en önemli unsurlardan birisi de gübre kullanımında, sulama sonucu kimyasalların çabuk çözünerek toprağın alt katmanlarına gitmesini önlemek ve çevre kirliliğine sebep olmamasını sağlamak gerekir.

 

İşte bu konuda, bizim üniversitemizin, yani,

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Arslanoğlu  Hocamız ve öğrencileri Kutay Çağlayan, Selen Soylu ve İbrahim Uyar tarafından geliştirilen "Potasyum Magnezyum Fosfatlı Akıllı Gübre Üretimi Projesi"  bu alanda yeni bir umut olarak bölge tarımına katkı sağlayacak  bir proje olarak Tübitak 2242 Üniversite Öğrencileri  Proje Yarışması'nda beş yüz on bir proje arasında finale kalmayı başarmıştır. Bu çalışma nitelikli Ar-Ge projelerinin geliştirilmesiyle çevre dostu ve ekolojik bir ürün elde etmenin de yolunu açacaktır...

 

Böylece, tarımda yeni ufuklara açılacak ve bu çalışmalarla yavaş salınımlı gübre vesilesiyle de " çevre kirliliği ve olumsuz çevre faciaları" da yaşamamış olacağız...

 

Şarap üretim tesislerinden elde edilecek atıkların bazı işlemlerden geçirilerek, akıllı gübre olarak üretilmesi ve bunların tarım üretiminde kullanılmasıyla rekolte artışı olacaktır. Yine, çevre dostu ve kârlı bir üretimin de yolu açılmış olacaktır.

Bu çalışmada emeği geçen bilim adamlarına ve öğrencilerimize de çok çok  teşekkür ederim...

 

Çevre meselelerine duyarlı bir vatandaş olarak, bu tür faaliyetleri, biz de yakından takip edip desteklemekteyiz...

 

Bu dönemde, üniversitemizin "Türk Bilim Envanteri" ne bu anlamda katkı sunmasını da takdirle karşılıyoruz.

 

Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu ve mesai arkadaşlarını kutlarım. Çalışmalarında başarılar dilerim.

 

Çevre dostu faaliyetlerinin ve bilimsel çalışmalarının hızının, daha da artarak devam etmesini gönülden isteriz...

Var olsunlar...

 

Bilgi edinmeniz dileğiyle...

**

Düşünmeye, okumaya, yazmaya ve konuşmaya devam...