Rusya son zamanlarda birçok bölgede etkinliğini artırıyor. Eskiden ABD bunu yapardı, şimdi ise Putin böyle bir hayal peşinde koşuyor.

Rusya son zamanlarda birçok bölgede etkinliğini artırıyor. Eskiden ABD bunu yapardı, şimdi ise Putin böyle bir hayal peşinde koşuyor. Dikkat edin, çevremizdeki birçok ülkede Rusya varlığını iyice artırıyor.
Suriye’de çıkan iç savaş sonrasında resmen Rusya’nın emri altına girdi. Gürcistan, yönünü Batı’ya yönelttiği anda Rusya tepesine bindi ve bazı bölgeleri kopararak kendi emrine soktu. Aynı şekilde Ermenistan Batı ile sıcak temas içine girdiği an Azerbaycan’ın eski topraklarını geri almasına izin verdi. Bu hamle ile Ermenistan’ı dize getirdi ve susturdu.
Son olarak Ukrayna NATO’ya üye olmak istedi. Rusya bölgeye askerini yığdı, bazı bölgeleri tanıdı ve resmen savaşa girdi. Bu savaş ne kadar ilerler bilinmez ama Rusya resmen şuanda dünya düzenini değiştiren bir çalışma içinde.
Adeta dünyaya meydan okuyor Putin. Rusya alanını genişlerken NATO’ya bağlı ülkeler sadece yaptırım uygulama kararı aldı. ABD ve AB’nin tek yaptığı kınamak ve sözde yaptırım uygulamak. Oysa NATO’ya bağlı ülkeler her alanda Rusya’da çok çok fazla güçlü. Hem askeri hem de ekonomik olarak. Ama gerekli sert tepkiyi vermiyor.
Rusya ile Batı arasındaki en önemli bağlantı noktası kuşkusuz Türkiye. Boğazlara sahip olması ve denizlere olan sınırı nedeniyle Türkiye hep stratejik bir coğrafyaya sahip. Bu yüzden birçok devletin hep gözü ülkemiz üzerinde oldu.
Rusya hem Kuzey’den Ukrayna’ya Güneyde ise Suriye’ye kadar bölgeyi avucu içine aldı. Ortada Türkiye kaldı. Batı ile Rusya arasında kalan ülkemiz eninde sonunda bir gün Rusya ile gerginlik yaşayacaktır.
İleride oluşacak bir sorunda NATO’nun tam anlamı ile gerekli desteği vereceğine de inanmıyorum. Çünkü sadece kınayıp, göstermelik birkaç yaptırım uygulayıp bırakıyorlar. Caydırıcı adım atılmıyor. Arka kapıda ilişkiler devam ediyor. Bu yüzden ülke olarak askeri gücümüzü artırmamız gerekiyor. Askeri gücün yanında Rusya ile olan enerji bağımlılığımızın da zamanla azaltılması lazım. Rusya’nın özellikle Putin’in ne yapacağı hiç beli olmaz.