Arıburnu Muharebeleri: Arıburnu’nda, 19 Mayıs saldırısının üzerinden 5 gün geçtikten sonra...

Arıburnu Muharebeleri: Arıburnu’nda, 19 Mayıs saldırısının üzerinden 5 gün geçtikten sonra, taraflar, aradaki insansız bölgeyi dolduran Türk şehitlerini (3.855 Türk askeri) gömmek üzere ateşkes ilan ettiler [348].
Anzakların kayıpları ise sadece 160 ölü, 468 yaralı idi. Türk birliklerinin 19 Mayıs saldırısındaki toplam kuvveti, Anzakların 2,5 katı olmasına rağmen, verdikleri zayiat düşmanın 16 katıdır.
Türk şehitleri özellikle 2.Tümen cephesinde, bugünkü Hüseyin Avni Bey Mezarı’ndan Kırmızısırt’a (Gedikdere) ve Bombasırt’a çıkan hatlarda (Kesikdere) yatıyordu. Ateşkes öncesi Türk tarafı adına görüşmeleri yürüten 3. Kolordu Harekât Şube Müdürü Binbaşı Ohrili Kemal, 24 Mayıs günü Müttefik tarafında; İngiliz istihbaratından ve parlamento üyesi Binbaşı Aubrey Herbert ise Türk tarafında gözlemci olarak bulundular. Cesetler, açılan büyük çukurlara toplu olarak gömüldü. Ve sabah başlayan ateşkes, saat 16.30’da son buldu.
[348] Burhan Sayılır,“Kurmay Subayların Gözüyle Çanakkale Savaşı”, Salyangoz Yay., İstanbul 2006, s.129.
Doğan Doğaner, Çanakkale Muharebeleri'nde Mustafa Kemal
Metin Sertbaş'a çok teşekkür ederim...
 
………….
Dalkavuklar ve Uşak Ruhlu İnsanlar...
"..... Viyana önlerine kadar gitmiş  olan ecdadımızın kazandıkları yerleri kaybede ede( Midye-Enez) hattına kadar çekilmeye
 mecbur olmamızın ne elemli bir vaziyet olduğunu tahlil ve iki asırdanberi devam eden mağlubiyetlerimizin esbabını teşrih ederek buna çareler aramış ve emanetlerin ehline  tevdi edilmemesini, dalkavukların ve uşak ruhlu insanların, bir kelime ile karaktersizlerin makbul tutularak ve  iktidarsızlıklarına ve hatta iffetsizliklerine bakılmıyarak onların mühim işlerin başında tutulmalarını mağlubiyetlerin ve muvaffakiyetsizliklerin mühim amilleri meyanında saymış ve ( karakter noksanının ilim ve irfan noksanından daha  ziyade tahribat icra ettiğine şüphe etmemelidir) demiştim. "(1)
Ali İhsan Sabis Paşa, bir önceki devletimizin çöküş sebebini çok güzel ifade etmiş...
Biz, bundan ders çıkartmalıyız...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
******
Düşünmeye, okumaya, yazmaya ve konuşmaya devam...
(1)Ali İhsan Sabis, Harb Hatıralarım, Birinci Cild,  İnkılab Kitabevi, İstanbul-1943, sayfa :23