Program İstiklal Marşının ve Ahıska Türklerinden Yakup Alimoğlu’nun Kuran-ı Kerim okuması ile başladı. Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ahmet Arıcan konuşmasında “İstiklal Marşımız yedi düvele karşı verdiğimiz İstiklal Savaşının bu destansı Kurtuluş Mücadelesinin Manifestosu ve Başarı Belgesidir. Aynı zamanda da tapusudur. Bizlerin Mehmet Akif Ersoy’u anlatmaya değil O’nu doğru olarak anlamaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ecdadımız Akif’in hissettiklerini duygularını doğru anladığı için tüm dünyaya karşı verilen bu mücadeleyi kazandı. Ancak dikkat etmemiz gereken husus şudur Milli Mücadele kazanıldı bitti dersek bu gün yaşadıklarımızı anlayamayız. Milli mücadelemiz bitmedi ve hiç bitmeyecek. Çünkü bu mücadele hak ile batılın mücadelesi gibi ilelebet devam edecektir. Çünkü yolumuz ve davamız haktır. Bu nedenle her zaman güçlü olmak zorundayız. Birliğimizi dirliğimizi korumak ve kardeşliğimizi güçlü tutmak zorundayız. Yakın tarihimizdeki yaşadıklarımız bunun açık bir kanıtıdır. Darbe girişimleri etnik, ideolojik ve siyasal çatışmaların ve çekişmelerin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde dış güçler ve onların uşakları hemen harekete geçip ülkemizi ve milletimizi diz çöktürmek için var güçleriyle saldırdıklarına şahit olduk. Bunlardan en çarpıcı olanı 15 Temmuz hain darbe kalkışması olmuştur. Artık herkes biliyor ki bu işgal girişimi yalnızca FETO denen bir meczup tarafından gerçekleştirilmemiştir. Bunların dışarıda bulunan kuklacıları artık apaçık ortaya çıkmıştır. Artık şapka düşmüş kel görünmüştür. Güneş balçıkla sıvanamaz hale gelmiştir. Yükselen ve güçlenen Yeni Türkiye’nin nefesini enselerinde hissediyorlar. İşte bu nedenle içerdeki ve dışardaki şeytan ve uşaklarına bir daha fırsat vermemek adına 16 Nisan’da yapılacak referandumda evet diyerek bu şer güruhun oyunlarını bozacağız. Bunu gördükleri için şer cephesi her zamankinden daha güçlü olarak karşımızda birlik olmakta alenen düşmanlıklarını gizlemeden kinlerini kusmaktadırlar. Avrupa ülkelerinin başta Almanya ve Hollanda hükümetlerinin son günlerdeki davranışları da içinde bulundukları haleti ruhiyeyi bizlere açık ve seçik olarak göstermektedir. Her ne yaparsa yapsınlar bu yapılanları millet olarak kabul etmemiz sineye çekmemiz mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyetinin Bakanlarına yapılan bu haksız uygulamaları Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği olarak şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bu tür davranışların milletimizi yıldırmayacağını aksine birliğimizi dirliğimizi ve kardeşliğimizi daha da güçlendireceğini ifade etmek istiyorum.” İfadelerinde bulundu.

ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu Başkanı Zija Shehi yaptığı konuşmada “Misafir öğrencilerimizin hazırlamış oldukları bu program anlamlı bir o kadar da önemlidir. Ümmet olduğumuzu kardeş olduğumuzu birlik ve beraberlik içinde aynı hedef ve ideal içinde hareket edebildiğimizi göstermesi bakımından anlamlıdır. Çünkü biz bir milletiz” ifadesinde bulundu.
Balkan Ülkelerinden gelen misafir öğrencilerin çoğunlukta olduğu Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Türkmenistan’dan gelen misafir öğrencilerin hazırladıkları İstiklal Marşı Oratoryosu seyirciler tarafından büyük ilgi gördü.


Kaynak: Haber Merkezi