Geçtiğimiz günlerde ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’nde nodüllü akciğere sahip hasta Mustafa Molla’ya kapalı tedavi yöntemi uygulandı. Çanakkale’de ilk defa yapılan bu uygulama sonunda hasta Mustafa Molla taburcu edildi. Açık yöntem ameliyat ile kapalı yöntem arasındaki iyileşme hızına değinen Prof. Dr. Murat Kara hastamız yoğun bakımdan çıktıktan ertesi gün sonra yürümeye başladı’ dedi. Prof. Dr. Kara sözlerine şöyle devam etti: ‘Dünyada ve özellikle erkeklerde sıkça görülen akciğer kanseri ile ilgili ameliyatları gerçekleştirmeye başladık. Ameliyatları dünya standartlarına uygun olarak kapalı yöntemlerle yapıyoruz. Ameliyatı kapalı yöntemlerle yapmanın avantajları arasında; kısa dönemde iyileşme, ameliyat sonrasındaki dönemde hastanın çok rahat olması ve eğer ameliyat sonrası kemoterapi, ilaç tedavisi olması gerekiyorsa tedavinin en kısa zamanda başlaması olduğunu söyleyebiliriz. Göğüs duvarında şekil bozukluğu olan hastalara da kapalı yöntem tedavisini uyguluyoruz. Göğüs cerrahisi ile ilgili ameliyat olması gereken hastalar, üniversitemiz bünyesindeki hastanemizde ameliyatlarını olabilirler’.




Hastamızın Sağlık Durumu İyi

Lapseki’den gelen bir hastasına kapalı yöntemle tedavi uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Kara,’Hastamızın akciğerinde nodül saptanmıştı. Bu nodülün kanser olabileceği şüphesi vardı. Kapalı yöntemle yaptığımız uygulamada bu nodülün kanser olduğu ortaya çıktı. Hastanın gırtlak ve lenf bezini çıkartmak sureti ile operasyon gerçekleştirdik. Hastamız şu an gayet iyi ve sağlıklı’ dedi. Kapalı tedavi yönteminin özel bir hastanede yapılsa çok maliyetli olacağının altını çizen Prof. Dr. Kara,’ Üniversite hastanesinde SGK’lı olan hastaların hepsi bu şekilde tedavi olabilir’ diye belirtti.
İyileşme Süresi Çok Hızlı
Kapalı tedavi yöntemi ile yapılan ameliyatın iyileşme süresinin açık tedavi yöntemine göre daha hızlı olduğunu belirten Prof. Dr. Kara, ‘Açık yöntemde çok büyük bir kesik yapılıyor bu yüzden iyileşme süresi çok daha uzun oluyor. Söz konusu bir kemoterapi varsa eğer kemoterapinin de başlaması gecikiyor. Kapalı yöntemle hastalar çok daha çabuk iyileşiyorlar. Çok daha az ağrıları oluyor’ dedi.
Yoğun Bakımın Ertesi Günü Yürümeye Başladım
Hasta Mustafa Molla (64)  ise ameliyat olmadan önce nefes almakta güçlük çektiğini belirterek şunları söyledi: ‘Hastaneye gidip Göğüs Hastalıkları bölümüne müracaat ettim. Orada bir şey bulamadılar. Beni kardiyolojiye gönderdiler. Orada da herhangi bir sorun çıkmadı. Daha sonra test yaptılar. Orada tehlikeli olan bölge ortaya çıktı. Sonra ben de buraya müracaat ettim. Burada da gereken yapıldı. Ameliyat yapıldıktan iki gün sonra taburcu edildim. Yoğun bakımın ertesi günü yürümeye başladım. Ağrım sızım yok’. Hastanın eşi Gülseven Molla ise, ‘Doktorumuz eşimin akciğerinde 11 mm’lik bir kitleye rastladı. Devlet hastanesi nükleer tıp bölümüne gittik. Orada da doktor 11 mm’lik kitleyi gördü ve ameliyat olması gerektiğini söyledi. Biz de çevre illerde bu ameliyatı yapabilecek kişilerin araştırmasını yaptık. Çanakkale’de de Prof. Dr. Murat Kara’nın yeni geldiğini bu yöntemi uyguladığını ve eşim için de iyi olacağını söylediler. Kendisine, ekibine, hastanemize çok teşekkür ediyorum’ dedi.
SİNEM TETİK
 


Kaynak: Haber Merkezi