Çardak beldesindeki arazisinde 4 keçi ve 1 teke ile üretime başlayan Çırpan, Saanen ve Maltız ırkı keçilerle başladığı serüvenini zamanla Alpin ırkı damızlıklarla geliştirdi. Fransa’dan ithal edilen sertifikalı damızlıkların da dahil edilmesiyle sürü, 4 yıl içinde yaklaşık 80 başa ulaştı.
Alpin ırkına yoğun ilgi
Farklı keçi ırkları üzerinde gözlem yapan Çırpan, özellikle Alpin keçilerinin süt verimi ve dayanıklılığıyla öne çıktığını belirtti. Elde edilen sonuçlara göre Alpin keçilerinden daha yüksek verim alınırken, peynir üretiminde de önemli avantaj sağlandığı ifade edildi. Çırpan, Alpin ırkı ile diğer ırkları karşılaştırarak yaptığı değerlendirmelerde bu türün hem süt verimi hem de ekonomik getirisi açısından daha avantajlı olduğunu gözlemlediklerini söyledi.
“Hobi olarak başladık, profesyonel üretime dönüştü”
Zamanla artan talep nedeniyle üretimi büyütmek zorunda kaldıklarını belirten Çırpan, özellikle damızlık ve oğlaklara yoğun ilgi olduğunu ifade etti. Safkan Alpin keçilerin piyasa değerinin diğer ırklara göre çok daha yüksek olduğunu dile getirdi. Çırpan, “Başlangıçta hobi amaçlıydı ancak zamanla ciddi bir gelir kapısına dönüştü. Şu an taleplere yetişmekte zorlanıyoruz” dedi.
Bölge ekonomisine katkı
Keçi sütüne olan ilginin arttığını vurgulayan Çırpan, üretimin hem bölge ekonomisine katkı sağladığını hem de hayvancılıkla ilgilenenler için alternatif bir kazanç alanı oluşturduğunu belirtti.
Bünyamin Nami Tonka