Çanakkale Valisi Ömer Toraman, 2025 yılının ilk dokuz ayına ilişkin asayiş verilerini kamuoyuyla paylaştı.  Vali Toraman, il genelinde suç oranlarında önemli düşüşler yaşandığını, kolluk birimlerinin aydınlatma oranlarında ise artış sağlandığını bildirdi.

Vali Toraman, terör örgütlerine yönelik yürütülen operasyonlarda toplam 29 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerden birinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini açıkladı.
Kişilere karşı işlenen suçların geçen yılın aynı dönemine göre azaldığını belirten Toraman, “2024 yılının ilk dokuz ayında 7 bin 368 olay meydana gelmişken, bu yılın aynı döneminde 6 bin 356 olay yaşandı. Bu da yaklaşık yüzde 14’lük bir azalış anlamına geliyor,” dedi.
Vali Toraman, olayların aydınlatılma oranının da yüzde 98’den yüzde 99’a yükseldiğini ifade etti.

Mal varlığına karşı işlenen suçlarda da önemli bir düşüş yaşandığını kaydeden Toraman, 2024 yılının ilk dokuz ayında 3 bin 38 olayın meydana geldiğini, 2025’in aynı döneminde bu sayının 2 bin 75’e gerilediğini söyledi. Bu da yaklaşık yüzde 32’lik bir azalışa karşılık geldi.
Aydınlatma oranı ise yüzde 91’den yüzde 94’e yükseldi.

Bin 250 hükümlü yakalandı

Kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1.250 kişinin yılın ilk dokuz ayında yakalanarak cezaevine teslim edildiğini belirten Toraman, bu kapsamda görev yapan kolluk kuvvetlerine teşekkür etti.

316 ruhsatsız silah ele geçirildi

Ruhsatsız silahlarla mücadele kapsamında 279 kişiye işlem yapıldığını aktaran Vali Toraman, bu kişilerden 316 silahın ele geçirildiğini, bunların 131’inin ruhsatsız tabanca olduğunu belirtti.

Organize suç örgütlerine 17 operasyon

Organize suç örgütlerine yönelik olarak 17 operasyon gerçekleştirildiğini kaydeden Toraman, “Bu operasyonlarda 133 şüpheli gözaltına alındı, 69’u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şu ana kadar dört yerel organize suç örgütü çökertildi,” dedi.

Uyuşturucuyla mücadelede 138 tutuklama

Uyuşturucu imalatı ve ticaretiyle mücadele kapsamında 146 operasyon gerçekleştirildiğini belirten Vali Toraman, bu operasyonlarda 242 şüphelinin gözaltına alındığını, 129’unun tutuklandığını söyledi.
Uyuşturucu kullanımıyla ilgili 960 olayda 1.077 kişinin gözaltına alındığını, 9 kişinin tutuklandığını aktaran Toraman, “Toplamda 138 şüpheli tutuklanmıştır. Uyuşturucuyla mücadelemiz tavizsiz şekilde devam edecektir” dedi.

Siber suçlarda sanal devriyeler aktif

Siber suçlarla mücadelede sanal devriye faaliyetlerinin aralıksız sürdüğünü belirten Vali Toraman, sanal ortamda suç teşkil eden fiillerin de gerçek hayattaki suçlar gibi değerlendirildiğini ifade etti.

Dolandırıcılıklara karşı uyarı

Vali Toraman, vatandaşları telefon veya internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. “Şüpheli bir durumla karşılaşıldığında en yakın kolluk birimine başvurulması önemlidir” dedi.

Vali Ömer Toraman, açıklamasını “Türkiye’nin huzuru, Çanakkale’nin huzuru için emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerimiz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor” sözleriyle tamamladı.

Atakan Alkış