Biga Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda; “Hasat öncesi pestisit denetimi”, “İnsansız hava araçları ile bitki koruma ürünleri uygulamaları” ve “yasaklı etken maddeler” konuları ele alındı.
Toplantıya İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden konu uzmanı teknik personel, bölgedeki bitki koruma ürünü bayileri ve üreticiler katıldı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, toplantıda yaptığı açıklamada 2025 yılının “Kalıntı ile Mücadele Yılı” ilan edildiğini belirtti. Eren, özellikle hasat öncesi pestisit denetimlerinin önemine dikkat çekerek, bitki koruma ürünlerinin sadece ruh satlı olduğu ürünlerde kullanılması gerektiğini vurguladı.
Ruhsatı iptal edilmiş veya tavsiyesi bulunmayan ürünlerin kullanılması durumunda üreticilere hem idari para cezası uygulanacağı hem de ürün imhasına gidilebileceği ifade edildi. Eren ayrıca, insansız hava araçları (drone) ile yapılacak tüm ilaçlama uygulamalarında uygulama öncesinde İl ve İlçe Müdürlüklerinden izin alınması gerektiğini, aksi halde kanuni yaptırımların kaçınılmaz olacağını belirtti.
Toplantıda özellikle çeltik alanlarında yapılan herbisit uygulamalarına da dikkat çekilerek, bu kimyasalların çevredeki farklı tarım parsellerine zarar verme riski taşıdığı hatırlatıldı. Yetkililer, rüzgârlı ve sıcak havalarda ilaçlama yapılmaması gerektiğini, üreticilerin azami dikkat göstermesi gerektiğini vurguladı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, halk sağlığını ve gıda güvenliğini koruma adına yapılan bu uyarıların dikkate alınmasını, sürdürülebilir üretim için mevzuata uygun hareket edilmesini istedi.
Atakan Alkış