Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ortaklığıyla yürütülecek yeni bilimsel proje kapsamında Marmara Denizi’nin biyolojik çeşitliliği detaylı biçimde mercek altına alınıyor. "Derin Su Mercan Projesi" adı verilen bu çalışma, özellikle 50 metreden daha derin sularda yer alan sert mercan türleri ile nesli tehlike altında olan Altın Mercanın doğal yaşam alanlarını incelemeyi amaçlıyor. Projenin bilimsel koordinasyonu ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi tarafından yürütülüyor. Fakülteden Prof. Dr. Murat Yiğit, Prof. Dr. Yeşim Büyükateş ve Prof. Dr. Sebahattin Ergün projede görev alırken, uygulama süreci Denizcilik Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden Doç. Dr. H. Barış Özalp tarafından yürütülecek.
Güney Marmara Adaları ve Erdek Yarımadası çevresinde gerçekleştirilecek araştırmalarda, Trimix-gaz karışımı kullanılarak derin dalışlar yapılacak. Bu sayede, bilim insanları Marmara Denizi'nin derinliklerinde bulunan mercan topluluklarının dağılım haritalarını çıkaracak ve bu yaşam alanlarının ekolojik özelliklerine dair veriler toplayacak. Proje, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçiriliyor ve bu yönüyle çalışma derinliği ve kullanılan yöntemler açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Marmara Denizi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde olması nedeniyle bu çalışma, denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir ekosistem yönetimi açısından kritik öneme sahip. Elde edilecek veriler, bölgedeki deniz yaşamının mevcut durumunu anlamak ve gelecekte yapılacak çevresel planlamalara bilimsel temel oluşturmak açısından önemli bir kaynak sağlayacak.
Bünyamin Nami Tonka