. Birçok kurum ve kuruluşu katıldığı tatbikatta 700 civarında kişi görev aldı. Tatbikat, gerçeği aratmazken, kentin depremlere hazır olup olmadığı sık sık tartışılıyor.
Başta Marmara Denizi olmak üzere Çanakkale ve çevresinde sık sık depremler meydana geliyor. Olası depremlere hazırlıklı olmak için geniş çaplı bir tatbikat düzenlendi. Senaryo gereği dün sabah saat 09:30'da merkez üssü Çanakkale merkeze bağlı Fevzi Çakmak Köyü olan 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, kent merkezi başta olmak üzere Lapseki ilçesi ve çevresinde geniş bir alanda hissedildi. Deprem sonrası hızla harekete geçen kurtarma ekipleri, Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda tatbikat bölgelerine yönlendirildi.
Tatbikata Çanakkale Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, Belediye Başkanlığı, AFAD gönüllüleri, Çanakkale İl Özel İdaresi Arama Kurtarma (ÇÖZAK), ÇOMÜ öğrencileri ve öğretim üyeleri ile birçok sivil toplum kuruluşu ve gönüllü ekipler aktif olarak katıldı. Toplamda yaklaşık 700 kişilik dev bir ekip, tatbikat boyunca görev yaptı.
Gerçeği aratmayan müdahaleler
Tatbikat kapsamında Kemalpaşa Mahallesi Lise Caddesi ve İsmetpaşa Mahallesi 30 Ağustos Caddesi’nde enkaz altında kalan vatandaşlar için kurtarma çalışmaları simüle edildi. İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan eski Su Arıtma Tesisleri bölgesinde çıkan yangına müdahale eden ekipler, ayrıca Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehditlere karşı da etkin müdahaleler gerçekleştirdi. Vatandaşlar tarafından merak ve heyecanla takip edilen tatbikatta ekiplerin gösterdiği performans, gerçeği aratmadı.
Öğleden sonra tatbikat alanları genişletilerek Cevatpaşa Mahallesi Pirireis Caddesi, Dr. İbrahim Faik Sokak ve Esenler Mahallesi Çetin Emeç Caddesi’nde enkaz çalışmalarına devam edildi. Ayrıca Lapseki ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi Marmara Caddesi’nde enkaz kaldırma çalışmaları ve Çanakkale Havalimanı'nda tahliye senaryoları uygulandı.
Halkın bilinci artırıldı
Tatbikat sırasında vatandaşların afet durumlarına karşı farkındalıklarının artırılması amacıyla açık alanlarda bilgilendirici faaliyetler de yürütüldü. Özellikle Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden çıkarılan dersler dikkate alınarak hazırlanan tatbikatta, kurumlar arası koordinasyonun önemine vurgu yapıldı. Bu tatbikat sayesinde hem kurumsal kapasite test edildi, hem de halkın afet bilincinin artırılması hedeflendi.
9 ayrı senaryo
Tatbikat boyunca deprem sonrası oluşabilecek ikincil afetler dahil olmak üzere toplam 9 ayrı senaryo uygulandı. İlk müdahale, tahliye operasyonları, arama-kurtarma faaliyetleri, sağlık hizmetleri ve KBRN müdahaleleri gibi hayati süreçler, gerçeğe uygun şekilde simüle edilerek, kurumların ve ekiplerin pratik yetkinlikleri geliştirildi.
Atakan Alkış