ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman, sektörle ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Konaklama hizmetleri de bu sektörün vazgeçilmez bir parçası, adeta bel kemiğidir. Kapasitesi ve kalitesi ile turizmin gelişimini doğrudan etkileyen bir faktördür. İnsanlar bütçe imkanları ve yaşam tarzları çerçevesinde konaklama tercihlerini belirlediğinden yatırımcılar da bu tercihleri gözlemleyerek yatırımlarını yönlendirmektedir.

 

Çanakkale de bu yönde gelişmekte, konaklama tesislerimizin sayısı ve hizmet kalitesi her geçen gün artmaktadır. Konaklama tesisleri açıldıkları zamanda yürürlükte olan mevzuata göre yasa ve yönetmeliklerin gerektirdiği prosedürleri tamamlayarak ilgili kurumlardan ruhsatını alarak hizmet vermeye başlarlar.

 

 

 

MAKUL SÜRELERDE TÜM TESİSLER YENİ YÖNETMELİKLERE UYGUN HALE GELECEKTİR

 

Bolu’da yaşanan yangın ve onlarca can kaybı bizleri derinden üzdü. Sonrasında 81 ilde denetimler arttı. Kanunlar karşısında boynumuz kıldan ince. Hiçbir işletme bir başka kişinin canına bilerek isteyerek zarar vermek istemez. Turizmcilerimizin yapılması gerekenlerden kaçınma, uygulamama gibi bir iradesi söz konusu olamaz. Her şeyden önce vicdani yükümlülüğümüz var.

Ancak mevzuatlar farklı zamanlarda değişikliklere uğruyor. İşletmelerin bu güncellemelerden haberi olmayabiliyor. Ya da fiziki koşulları şimdi istenenleri yapmaya uygun olmayabiliyor. Ya da örneğin bir yanmaz kapı olayında belki bir boya ile, teknik bir işlem ile konu halledilebilecekken görüş alınabilecek bir makam olmadığından işlem süreleri uzayabiliyor.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin bu konulardaki serzenişleri üzerine bir toplantı düzenledik. Sektörün pek çok temsilcisi katılım sağladı. Denetimlerde eksikliklerin tamamlanması için verilen 15 günlük sürenin yeterli olamayacağı , teknik konularda muhatap bulunamaması, tedarik sorunu, bir de daha önce denetlendiğinde gündeme gelmeyen ama  yeni denetimlerde bildirilen  imarla ilgili  sorunlar olduğu dile getirildi. Kamuoyu ile paylaştık.

 

ÇANAKKALE’Yİ TANITIYORUZ  AMA  BU OTELLER KAPANIRSA GELEN TURİSTLERİ  NEREDE YATIRACAĞIZ ?

 

Çanakkale’yi tanıtmak için Valiliğimiz, Belediyelerimiz, STK’larımız, sektör temsilcileri,  hepimiz yoğun çaba sarf ediyoruz. Geceleme süresini artırmak için yeni destinasyonlar kazandırmaya , İlimizin farklı yönlerini göstermeye çalışıyoruz. Etkili de oluyor. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak  2022 yılında Sofya’da gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikten sonra gelen Bulgar turistlerin sayısında ciddi bir artış oldu. Geçtiğimiz ay aynı etkinliği Bükreş’te gerçekleştirdik ve güzel geri dönüşler almaya başladık bile.

Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde Valiliğimiz ve Belediyemiz de Belgrad ve Berlin’de İlimizi tanıtmak için, turist çekmek için  fuarlara katıldılar. İlimizin turizmine katkıları için teşekkür ediyoruz.

Sektörümüze gösterdikleri bu hassasiyeti mağduriyetimizin giderilmesi noktasında da göstererek 15 günlük süreyi  3 aya uzatan Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımıza otelcilerimiz adına ayrıca teşekkür ediyoruz.

Otelleri kapatmak asla çözüm değil. Tüm otellerimizin yeni yönetmeliklere uyum için gerekeni yapacaklarına, eksikliklerini tamamlayacağına inanıyoruz. Bu süreç içinde işletmelerimizin aşama aşama  sipariş formlarıyla, faturalarıyla  vs  takip edilerek uygun hale getirmeye başladığına kanaat edilmesi, işletmelerin ve turizmin bu süreci krizsiz atlatmasına yardımcı olunması gerekmektedir. Sektör ve ilgili kurumların işbirliği içinde bu uygunluğun sağlanacağına inanıyoruz.

İnşallah hep birlikte, Çanakkale’yi sürdürülebilir turizm ile gerçek bir turizm şehri yapacak, turizm gelirlerinden aldığımız payı artıracağız.”

 

Haber Merkezi