Bayramiç programının ardından helikopter ile Yukarıköy köyüne gelen Bakan Soylu’yu burada renkli kıyafetleriyle Türkiye’nin tanıdığı Yörük köylü kadınlar ve eşleri karşıladı. Helikopterden indiği andan itibaren Bakan Soylu’nun etrafını saran köylüler fotoğraf çekilebilmek için birbiryle yarıştı. Aşırı ilgi Bakan Soylu’ya zor anlar yaşattı. Helikopterin indiği alandan Başbakan’lık AFAD Mobil Koordinasyon TIR’ına kadar olan 200 metrelik mesafeyi etrafını saran köylüler nedeniyle güçlükle yürüyebilen Bakan Soylu, TIR içinde Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve beraberindeki yetkililerden bilgi aldı. Ardından da TIR’ın kapısındaki merdiven basamaklarından depremzedelere seslendi. Devletin yaraları sardığını ve sarmaya devam ettiğini anlatan Bakan Soylu, “Arkadaşlarımızdan biraz önce bilgi aldım. Elbetteki bin 700’ün üzerinde artçı sarsıntılarla beraber bir depremle karşı karşıyayız. fakat ilk günden itibaren gerek sizin sabrınız, meseleye soğuk kanlı yaklaşımınız, ve aynı zamanda devletimizin ilk dakikadan itibaren Kızılayıyla, Belediyeleriyle, Kaymakamıyla, Valiliğiyle, AFAD’ıyla, buradaki bir takım bu işe katkı sağlayan kişilerle ve İstanbul Büyükşehir belediyesiyle, herkes el birliğiyle bu meselede karşı karmış olduğumuz bu depremden ve Afetten çıkmanın çabası içerisindedir. Siz burada üşürseniz, biz burada üşürüz. Siz sıkıntıya düşerseniz biz sıkıntıya düşeriz. Yerimiz sıcak olursa da gönlümüz üşür. Siz üşürseniz. Onun için burada büyük bir gayret ortaya koyuldu. Bir takım talepler var. Bu talepleri yerine getirmek için elimizden geleni yapacağız. Ufak tefek eksiklikler var. Bu eksiklikleri de yerine getireceğiz. Gücümüzün yettiği ölçüler içerisinde. Ama devletimiz güçlüdür. Hükümetimiz güçlüdür. Kaynaklarımız güçlüdür. İnşallah bu meseleden alnımızın akıyla çıkma gayreti içersinde olacağız. Her hasarınız karşılanacaktır. Hiçbir endişeniz olmasın. Gerek AFET olsun. Gerek Başbakanlığımı olsun. Gerek hükümetimiz olsun. Bu konuda elinde gelen gayreti ortaya koyacaktır” diye konuştu.
 
Bakan Soylu, konuşmasının ardından depremzedelerin taleplerini dinledi. Bir köylü yeniden yapılacak evler için faizsiz kredi verileceğini öğrendiklerini ancak bunu ödeyemeyecek olanlarında bulunduğunu, “Bizler evlerin bedelsiz olmasını talep ediyoruz” dedi. Bir Başka köylü ise çiftçilik ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını belirtip, kredi borçlarının ertelenmesini talep etti. Bakan Soylu’da kredi borçlarının erteleneceğini, evler konusunda da devletin üzerine düşen görevi yapacağını söyledi.
 
Soylu, bir süre köylü kadınlarla sohbet edip, ardından helikopterle Çanakkale’ye döndü. Soylu, burada eski demokrat partililer ile bir otelde akşam yemeğinde bir araya geldikten sonra uçakla Ankara’ya dönecek.
 


Kaynak: Haber Merkezi