Çanakkale Savaşları’nın merkezlerinden biri olan Kilitbahir Köyü, tarihî ve kültürel mirası ile her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Çanakkale ruhunu yerinde yaşamak isteyenler, köydeki tarihi ve kültürel alanları görmek için burayı ziyaret ediyor. Ancak köy, savaşların izlerini taşıyan bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, günümüzde büyük bir koruma ve restorasyon sorunu ile karşı karşıya.

Kilitbahir Köyü’nde, Çanakkale Savaşları sırasında atılan top mermilerinin isabet ettiği bazı bölgeler yıkılmış, yerine yeni yapılar inşa edildi.. Köy, 1990’larda 1. Dereceden sit alanı ilan edildiği için tarihi evlerin onarılması yasaklanmış ve bu durum, köydeki birçok tarihi yapının harabeye dönüşmesine neden oldu.

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, köydeki evlere müdahale edilmesini yasakladı. Eski binaların da aslına uygun projelendirilip yapılması gerekiyor. Bu aşamada izinler ve proje süreci uzun sürünce bazı binalar yapılamıyor. Bazı binaların da miras sorunları nedeniyle harabe şeklinde duruyor. Bu nedenle köyün neredeyse her sokağında yıkılmış ve harabe durumda olan evler bulunuyor. Dar sokaklar, bu harabe yapıların oluşturduğu tehlikeleri artırırken, ziyaretçiler için risk oluşturuyor. Turistlerin ilgisini çeken bu bölgedeki yıkık evler, köyün genel görünümünü olumsuz etkiliyor ve ziyaretçilerde kötü bir izlenim bırakıyor. Yıkılma tehlikesi taşıyan harabe yapılar için yalnızca bilgilendirici yazılar asılmış fakat, köydeki güvenlik risklerine karşı daha kapsamlı önlemler alınmamış durumda. Bu durum, hem ziyaretçiler hem de köy sakinleri için ciddi bir tehlike yaratıyor.

 

Bünyamin Nami Tonka